Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNA INSPEKCIJA NAJAVILA VANREDNE INSPEKCIJSKE NADZORE NA GRADILIŠTIMA U NAREDNOM PERIODU


Inspektori rada su tokom kontrole gradilišta i ugostiteljskih objekata u samo jednom danu otkrili 171 radnika, koje poslodavac nije prijavio.

U kontrolama gradilišta i ugostiteljskih objekata (objekti brze hrane i pekare) na teritoriji Beograda i gradilištima Koridora 10 i 11, inspektori rada su 29. aprila zatekli 1.758 radno angažovanih osoba, od kojih je 171 radila "na crno".

Prilikom nadzora na gradilištu u Bloku 65 i 67a oko 55 radnika pobeglo sa gradilišta u trenutku dolaska inspektora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada, nadzorima je obuhvaćeno 257 poslodavaca, a zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 48 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i 14 zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti kod poslodavaca donela ukupno 99 rešenja i to 49 u oblasti radnih odnosa i 50 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, i pet rešenja o zabrani rada na radnom mestu.

Imajući u vidu broj osoba zatečenih na radu "na crno" i neprimenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu, inspekcija rada će i u narednom periodu organizovati vanredne inspekcijske nadzore i to pre svega na gradilištima, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt B92, 1.5.2014.