Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PROGRAM ZA KONKURENTNOST MALIH I SREDNJH PREDUZEĆA: MSP PREDUZEćIMA IZ SRBIJE DOSTUPAN NOVAC IZ OVOG FONDA


Preduzeća iz Srbije od 2016. godine mogu da koriste novac iz evropskog Programa za konkurentnost, čijom primenom se domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP) omogućava pristup novim izvorima finansiranja i inostranim tržištima, ali i obezbeđuje podrška njihovim aktivnostima da poboljšaju svoju poziciju - rečeno je u Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu, gde su vlasnicima privatnih firmi iz Šumadije i Pomoravlja predstavljeni evropski Program za konkurentnost MSP i Program za finansiranje istraživanja i inovacija, pod nazivom "Horizont 2020".

Privrednici su takođe upoznati i sa uslugama koje pruža Evropska mreža preduzetništva. Srpske institucije i preduzeća, rečeno je, od jula 2014. godine, mogu ravnopravno sa evropskim da konkurišu za sredstva iz programa "Horizont 2020.", a dve kompanije iz Srbije već su dobile bespovratna sredstva u iznosu od po 50.000 evra. Osnovni uslov za povlačenje novca je da preduzeće ima dobru poslovnu ideju i tržišni potencijal.

Evropska mreža preduzetništva deo je Programa za unapređenje konkurentnosti i najveća je institucija na svetu za poslovno povezivanje malih i srednjih preduzeća. Postoji od 2008. godine, a u Srbiji je prisutna od 2009. godine, pri čemu je Privredna komora Srbije koordinator programa. Prema planovima do 2020. godine za unapređenje tržišne pozicije MSP u državama Evropske unije i zemljama kandidatima za članstvo, biće obezbeđeno čak 2,3 milijarde evra. Procenjuje se da će zahvaljujući tom programu, u Evropi u tom periodu biti otvoreno milion novih radnih mesta.

Izvor: Vebsajt Danas, Z.R., 30.03.2016.
Naslov: Redakcija