Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POZIV ZA UČEŠĆE NA SEMINARU: "NOVI PROFESIONALNI IZAZOV ZA MEDIJE U SRBIJI: IZVEŠTAVANJE O NOVOJ PRAVOSUDNOJ PROFESIJI U SRBIJI JAVNIM BELEŽNICIMA I UVOĐENJU SISTEMA JAVNOG BELEŽNIŠTVA": 14. APRIL 2014. GODINE


Ko su javni beležnici Republike Srbije? Šta o tome treba da znaju mediji i građani Srbije? Kakva će biti njihova uloga? Zašto se Republika Srbija odlučila za uvođenje sistema javnog beležništva? Šta građani mogu da očekuju? Koja je razlika između pravosudne profesije javnog beležnika i advokata? Koje će oblasti biti u isključivoj nadležnost javnih beležnika? Kako će izgledati raspodela javno beležničkih mesta po Srbiji? Gde će građani moći da se obrate javnim beležnicima i za koja pitanja? Šta je pokazala praksa u zemljama regiona?

Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije i Projekat za pravnu reformu u Srbiji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ organizuju seminar "Novi profesionalni izazov za medije u Srbiji: izveštavanje o novoj pravosudnoj profesiji u Srbiji javnim beležnicima i uvođenju sistema javnog beležništva" koji će se održati u ponedeljak 14. aprila 2014. godine u prostorijama poslovne zgrade GRAWE (Bulevar Mihajla Pupina 115 D, 1. sprat), Novi Beograd u trajanju od 10 do 14 časova.

Seminar je namenjen urednicima i novinarima štampanih, elektronskih i internet medija u Srbiji.

Cilj seminara je da upozna medije sa sistemom javnog beležništva koji se uvodi u Srbiji i funkcijom, ulogom, odgovornostima koju će budući javni beležnici imati. Očekuje se da prvi javni beležnici Republike Srbije budu imenovani i počnu sa radom u toku kalendarske 2014. godine.

Uloga medija ne samo u informisanju javnosti nego i edukovanju građana o sistemu javnog beležništva će biti izuzetno značajna stoga je znanje medija u ovoj oblasti ključno, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane urednike i novinare da učestvuju na seminarukoji će voditi prof. dr Dejan Đurđević, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu kao i predstavnici regionalnih Komora javnih beležnika.

GIZ Projekat za pravnu reformu u Srbiji će snositi putne troškove za učesnike seminara koji dolaze u Beograd.

Molimo zainteresovane da prijave učešća izvrše putem e-mail-a law.serbia@giz.de, najkasnije do 09. aprila 2014. godine uz napomenu da je broj mesta ograničen.

Za više informacija, molimo Vas da se obratite Radmili Borozan, menadžeru komponente Popularizacija GIZ Projekta za pravnu reformu u Srbiji putem e-mail-a Radmila.Borozan@giz.de ili telefona 011/ 31 19 931.

Izvor: Ministarstvo pravde i državne uprave, 27.3.2014. godine