Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: PET KANDIDATA ZA MESTO TUżIOCA ZA RATNE ZLOčINE


Dejan Terzić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, poslednji je kandidat koji se prijavio na ponovljeni konkurs za Tužioca za ratne zločine, a naslednik Vladimira Vukčevića sigurno neće biti izabran pre septembra 2016. godine.

Osim Terzića, koji je bio jedan od kandidata na prethodnom neuspešnom konkursu, prijavila su je još tri "stara" kandidata -

  • Snežana Stanojković, pomoćnica Tužioca za ratne zločine,
  • Milan Petrović, prvi zamenik Tužioca za ratne zločine i trenutni rukovodilac Tužilaštva i
  • Đorđe Ostojić, zamenik Republičkog javnog tužioca.

Jedini novi kandidat je Obrad Perić, sudijski pomoćnik u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Državno veće tužilaca (DVT) će nastavku rada ocenjivati programe kandidata prema Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije ("Sl. glasnik RS", br. 43/2015 - dalje: Pravilnik), s tim što će DVT ovoga puta pokušati da iskoristi neke modalitete tog dokumenta, kako se ne bi ponovili propusti sa konkursa iz 2015. godine.

"Stari" kandidati mogu da iskoriste svoje programe organizacije i unapređenja Tužilaštva za ratne zločine za period od 2016. do 2022. godine sa prethodnog konkursa, a mogu i da DVT-u pošalju nove. Međutim, ako se Terzić, Stanojkovićeva, Petrović i Ostojić odluče da iskoriste svoje stare programe - DVT će ih ponovo ocenjivati i to drugačije nego prethodni put. Nakon brojnih primedaba stručne javnosti u vezi sa ocenjivanjem kandidata na prošlom konkursu, poput toga da su neki kandidati nestručni i da nemaju dovoljno iskustva, a da su dobijali maksimalan broj poena, pojedini članovi DVT, koji su i sami kritikovali Pravilnik, sada će insistirati na njegovoj drugačijoj primeni.

Da bi novi tužilac bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova. Prilikom decembarskog glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za Terzića je glasalo 109 poslanika, za Stojkovićevu 75, Ostojića šest, dok su zamenici Tužioca za ratne zločine, Milan Petrović i Miroljub Vitorović (koji se ovoga puta nije kandidovao) dobili pet, odnosno sedam glasova. Nije se kandidovala ni Sonja Milićević, zamenica višeg javnog tužioca u Zaječaru, koja je bila jedan od kandidata na prethodnom konkursu.

Evropska komisija kritikovala je Srbiju zbog neizbora Tužioca za ratne zločine, zbog čega je DVT nedavno morao opet da raspiše konkurs za tu poziciju. Iako je Republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, trebala da imenuje vršioca funkcije, ona to još nije učinila, pa je u međuvremenu trenutni rukovodilac Tužilaštva postao Milan Petrović.

Izvor: Vebsajt Danas, J. Diković, A. Roknić, 01.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija