Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA OBAVESTILO JE SVE OSNOVNE ŠKOLE DA JE ROK ZA PRIJAVU ZA BESPLATNE UDŽBENIKE 13. MART 2015. GODINE


Pravna baza Paragraf Lex

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestilo je sve osnovne škole u Srbiji da će u okviru Projekta "Besplatni udžbenici" obezbediti besplatne udžbenike za jedan deo učeničke populacije. Za ovaj projekat namenjeno je 600 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije.

Udžbenike će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a preliminarna raspodela obaviće se u zavisnosti od razreda i materijalnog statusa učenika.

U narednom periodu, učitelji i razredne starešine distribuiraće roditeljima i starateljima obrasce koje treba da popune za potrebu dobijanje besplatnih udžbenika. Učitelji i razredne starešine obraćaće pažnju da li su se prijavili roditelji ili staratelji iz socijalno ugroženih porodica.

U ovom trenutku prijavljuju se učenici koji će u septembru 2015. godine pohađati nastavu od drugog do osnog razreda, dok će za buduće prvake prijavljivanje biti obavljeno tokom upisa.

Rok za prijavu je 13. mart 2015. godine. Nakon toga, formirane liste škole će dostavljati Ministarstvu do 18. marta.

Ministarstvo će nakon toga na osnovu rangiranja po vrednosti ukupnih ekvivalentnih primanja po članu domaćinstva (OECD modifikovana skala) obavestiti škole koji su učenici ostvarili pravo na besplatne udžbenike, i do kog iznosa.

Nakon toga, roditelji će uz stručnu pomoć nastavnika bitari udžbenike u okviru odobrenog iznosa. Udžbenici će kroz javnu nabavku biti obezbeđeni i distribuirani do škola.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 03.03.2015.