Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO POČETAK DUALNOG OBRAZOVANJA U SRBIJI


Premijer je najavio početak dualnog obrazovanja u Srbiji, i dodao da je taj projekat  započeo davno, najpre obraćanjem lokalnim samoupravama i biznismenima.

 

Dualno obrazovanje je učenje na radnom mestu i u zanatskoj školi, a učenici su u posebnom obrazovno-radnom odnosu sa firmom - poslodavcem. Ovaj vid edukacije primenjuje se u većem broju evropskih zemalja, ali su najpoznatiji i najuspešniji modeli Austrije i Nemačke. 

-To znači da bi već u srednjoj školi deca trebalo da saznaju šta je to rad, šta je to posao.

  On je, međutim, istakao da će na takav način obrazovanja koji u sebi sadrži i učenje na radnom mestu, naš privatnk da pristane kada bude siguran u budućnost svog posla, u stabilnost svog biznisa.  

- Nadam se da je sledeća godina rasta i uspeha u obrazovnom sistemu.– kaže Vučić.  

Učincima u obrazovanju, ali i u ostalim sektorima, Vlada će se baviti krajem aprila, rekao je Vučić novinarima na Kopaonik biznis forumu. Očekuju se "velike promene" u sferi obrazovanja za 2016-2017. godinu, što će Srbiju približiti razvijenim zemljama sveta.  

 - Ako iz škola na vreme budemo slali učenike da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu -  rekao je premijer dodavši da će u tom smislu, takođe, biti potrebna pomoć domaćih privrednika. 

Izvor: