Zastava Bosne i Hercegovine

SRPSKI DAVOS: NAJVEĆA IMENA EKONOMIJE I BIZNISA NA JEDNOM MESTU


Na Kopaoniku je otvoren  22. po redu biznis forum. Više od 600 ljudi iz sfere ekonomije, biznisa, politike i medija.

  Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, na otvaranju 22. Biznis forum je istakao da je Srbija imala negativnu stopu rasta BDP-a, delimično i kao posledica vremenskih nepogoda.

  Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, rekla je:

  - Na putu obaveznog uspeha Srbije doprinos svakog od nas je izuzetan.

  Ministar finansija Dušan Vujović, na početku obraćanja rekao da Srbija umesto deficita ima suficit od dve milijarde dinara 

Premijer je rekao da su doneti plan i mere fiskalne konsolidacije. - Prva smo zemlja u ovom delu Evrope koja je to uradila.  U odnosu na prethodnu godinu, kada je reč o javnim finansijama, postignut je napredak.

On je istakao da smo se ovoga puta opredelili za ozbiljnu strategiju koja će da donese rešenje problema u javnim finansijama. Povećali smo neporeske prihode, a u martu očekujemo i nove prihode od Elektromreža Srbije. Bruto domaći proizvod nam je veći sada nego u januaru poslednje dve godine, što predstavlja iznenađenje zbog smanjenja plata u javnom sektoru, rekao je premijer.  

Vučić je istakao da su nam akcize iznosile 33 milijarde u 2015. godini, da smo borbom protiv švercera cigareta i duvana uspeli da obezbedimo da strane kompanije osećaju ozbiljan pomak u poslovanju.

Dodao je da je i naplata carina nešto povećana, a PDV nam je bio 69 milijardi dinara, tri milijarde više nego prošle godine, da su nam rashodi ove godine 21 milijardu manji nego prošle godine, a prihodi 17 milijardi veći od onoga što je bilo ko od nas mogao da predvidi.  

- Dolazimo do onoga što su naši izazovi. Sem ozbiljnijeg ulaganja u kapitalne

 

projekte, kao najveća boljka ostaje nam ne samo nedostatak novca i nedovoljno učešće bankarskog sektora u investiranju, nego i nedostatak preduzetničkog duha i ideja. Privatna inicijativa je u Srbiji dobrim delom nestala – kaže Vučić.

  Vučić je istakao da se nada da ćemo problem Azotare i FAP-a i Železare uspeti da rešimo.  

- Ono što brine je Petrohemija. Naš problem je što nemamo domaćih investicija. Postavlja se pitanje kako da podstaknemo domaću potrošnju i proizvodnju. Da nam sada uspe privatizacija PKB-a, Telekoma, Aerodroma, mi ne znamo kako bismo potrošili polovinu tih para, jer nemamo projekte. I to je ogroman problem.

Ističući da ekonomsija situacija "jeste loša, ali ne onoliko teška koliko su svi predviđali", Vučić je ukazao na činjenicu da je ostvarena ušteda kada je reč o kapitalnim izdacima, naglasivši da je to loše.
- Na kapitalne izdatke smo u ovoj godini potrošili svega 540 miliona, i to ne menja dramatično stanje našeg deficita, već pokazuje da smo nespremni, da nemamo ideje i projekte i da, kada imamo novca, ne znamo šta s njim da radimo - rekao je Vučić. 

Izvor: