Zastava Bosne i Hercegovine

FUNKCIONALNA ANALIZA PRAVOSUĐA U SRBIJI: PRAVOSUDNI SISTEM U SRBIJI BELEżI SLABIJI UčINAK U POREđENJU SA ZEMLJAMA čLANICAMA EU


Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Čedomir Backović ocenio je kao veoma pozitivnu Funkcionalnu analizu pravosuđa u Srbiji, koja definiše šta je sve potrebno učiniti kako bi se dostigli standardi EU u toj oblasti.

Backović je u obraćanju prisutnima u Klubu narodnih poslanika, gde je održana prezentacija ovog dokumenta, čiju je izradu podržala Svetska banka, istakao da su nalazi u analizi veoma konkretni i da identifikuju postojeće probleme u domaćem pravosuđu.

U njoj se, kako je naveo, ocenjuje da pravosudni sistem u Srbiji generalno beleži slabiji učinak u poređenju sa zemljama članicama EU, ali i to da je neophodne refome moguće sprovesti kako bi se poboljšali efikasnost i kvalitet rada.

Prema njegovim rečima, u ovom dokumentu se preporučuju i načini kako da se otklone problemi sa kojima se suočava srpsko pravosuđe.

Ministarstvo pravde je ocenilo da je ova analiza veoma korisna ne samo za dalji proces reforme pravosuđa, već i za sprovođenje aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za pregovore o Poglavlju 23, ukazao je Backović.

On je u ime resornog ministarstva preneo zahvalnost Svetskoj banci i Delegaciji EU u Srbiji, koja je glavni donator i saradnik u kreiranju Funkcionalne analize.

Svetska banka je u ovom dokumentu, pored niza sugestija, ocenila i da je pravosuđe u Srbiji u dobroj poziciji da sprovede reforme, kao i da je opšti nivo budžetske potrošnje u skladu sa prosekom u EU.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 03.02.2015.