Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH GODIŠNJIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU


Agencija za privredne registre (APR) obaveštava sve zainteresovane korisnike da je, 3. februara 2014. godine, na ovoj internet strani u odeljku "Finansijski izveštaji i bonitet" objavljena aplikacija Agencije za sastavljanje finansijskih izveštaja za 2013. godinu.

Podsećamo da se redovni godišnji finansijski izveštaji sastavljeni u aplikaciji Agencije u skladu sa Tehničkim uputstvom za primenu aplikacije (elektronska forma), a dostavljeni preko interneta, posredstvom posebnog veb servisa, moraju odštampati iz aplikacije i obavezno dostaviti preporučenom poštanskom pošiljkom na adresu: Agencija za privredne registre, 11000 Beograd 6, sa navođenjem odgovarajućeg poštanskog faha, jer će se u protivnom smatrati da finansijski izveštaj nije ni predat.

Za potrebe obveznika koji ne koriste aplikaciju Agencije za sastavljanje finansijskih izveštaja u elektronskoj formi već finansijske izveštaje sastavljaju u pisanoj formi, od 15. januara 2014. godine na istoj internet strani postavljeni su važeći obrasci finansijskih izveštaja, za sve vrste obveznika, kao i obrazac zahteva za registraciju tih izveštaja. Takođe su objavljena i Pravila računske i logičke kontrole finansijskih izveštaja za 2013. godinu, za sve vrste obveznika. Skrećemo pažnju svim obveznicima, koji finansijske izveštaje za 2013. godinu sastavljaju na obrascima propisanim za privredna društva, zadruge, ogranke stranih pravnih lica, faktorig društva, ustanove koje obavljaju delatnost radi sticanja dobiti, druga pravna lica i preduzetnike, da je došlo do izmene podzakonskog akta u vezi sa obrascem "Statistički aneks", odnosno da se u obrascu pod oznakom AOP 602 -oznaka za veličinu, unosi oznaka iz Obaveštenja o razvrstavanju, koju je pravno lice utvrdilo na osnovu podataka iz finansijskog izveštaja i kriterijuma propisanih članom 6. novog Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013) i to : 4 za veliko, 3 za srednje, 2 za malo i 1 za mikro pravno lice, a preduzetnici unose oznaku 1 pošto se u skladu sa ovim zakonom smatraju mikro pravnim licima.

Počev od 3. februara 2014. godine, svim obveznicima i drugim zainteresovanim licima će biti omogućena pretraga prijema finansijskih izveštaja za 2013. godinu, unošenjem matičnog broja pravnog lica, sa informacijama o tome da li se obveznik nalazi u spisku obveznika za predaju finansijskih izveštaja, kao i u kojem obimu je dužan da dostavi finansijski izveštaj. Zavisno od forme sastavljanja finansijskog izveštaja (elektronska ili pisana), pruža se i informacija o iznosu naknade za registraciju tog izveštaja, kao i račun za uplatu te naknade.

Obveznicima koji su do datuma pretrage predali pošiljku sa finansijskim izveštajem za 2013. godinu, biće prikazana informacija da je pošiljka stigla u Agenciju i broj pod kojim je evidentirana.

Praćenje toka obrade finansijskih izveštaja za 2013. godinu, biće omogućeno u drugoj polovini februara ove godine.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 3.2.2014.