Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, procena je da će Srbija dva puta morati da izmeni najviši zakonodavni akt, osim zbog sudstva i zbog uvođenja mogućnosti da naši građani, kao građani Unije, glasaju za Evropski parlament


Srbija se na putu ka Evropskoj uniji (EU) obavezala da će do kraja 2017. godine promeniti Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav). U Vladi Republike Srbije, bar za sada, nije bilo govora o tome, ali ministarka pravde Nela Kuburović objašnjava da radna grupa u tom Ministarstvu već procenjuje koje odredbe postojećeg Ustava se odnose na pravosuđe.

Prve odredbe koje bi trebalo da se promene odnose se na Visoki savet sudstva.

"Kada govorimo o ovim izmenama koje se tiču sudske grane vlasti s obzirom na materiju koju regulišu amandmani koji bi bili predloženi i to bi nakon potvrđivanja u parlamentu moralo da ide na proveru na referendum tako da možda će biti celishodnije da se radi kompletna promena Ustava, a ne samo pojedini amandmani", navela je ministarka Kuburović.

Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje trećina poslanika, predsednik Republike, Vlada ili najmanje 150 hiljada birača. O promeni važećeg Ustava govori se od trenutka kada je usvojen. Dilema je međutim, pravljenje novog ili izmene pojedinih odredbi postojećeg.

"Ja sam više za ovu parcijalnu čak rekao bih možda i etapnu promenu Ustava. Ukoliko naš put ka EU bude izvestan i dalje mi treba da radimo na promeni Ustava u onim delovima koji su nam neophodni da bismo se pripremali za ulazak u EU. One delove Ustava koji su jako važni i koji se tiču našeg da tako kažem nacionalnog ustavnog identiteta tu moramo da budemo jako obazrivi. Da vodimo računa i kako koncipiramo i menjamo, može da bude pogubno ako radimo preko noći", rekao je profesor Ustavnog prava Vladan Petrov.

Izvesni predsednički, a mogući vanredni parlamentarni izbori mogli bi da uspore rad na najvišem pravnom aktu.

"Izborni proces može samo da odugovlači u tom smislu što u tom periodu ne možete da zakazujete skupštinu i da radite na zakonodavnoj aktivnosti. Ali bilo izbora ili ne, mi ćemo da radimo naš posao", navela je Nela Kuburović.

Na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, procena je da će Srbija dva puta morati da izmeni najviši zakonodavni akt, osim zbog sudstva i zbog uvođenja mogućnosti da naši građani, kao građani Unije, glasaju za Evropski parlament.

Izvor: Vebsajt B92, 02.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija