Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KULTURNIM DOBRIMA: Arheološka iskopavanja po Zakonu mogu vršiti samo državne institucije, muzeji, instituti, Zavodi za zaštitu spomenika kulture. Zaštita kulturnih dobara, koja uživaju prethodnu zaštitu, gde spadaju i arheološka nalazišta i lokaliteti, utvrđena je Ustavom RS. Svako ko vrši bilo kakvo istraživanje bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja, čini krivično delo, kazna je do pet godina zatvora, a tužilaštvo, u ovom slučaju postupa po službenoj dužnosti


U Policijskoj upravi u Jagodini 29. decembra 2016. godine je održan sastanak stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac sa pripadnicima policije, na kojem su arheolozi zatražili pomoć u borbi protiv divljih arheologa, koji u potrazi za arheološkim predmetima od materijalne vrednosti, uništavaju cele arheološke lokalitete.

"Amaterske grupe poslednjih godina su sve aktivniji i svojim nestručnim iskopavanjima lokaliteta i nalazišta, u cilju prikupljanja tržišno vrednih artefakata, nanose ogromnu štetu, pre svega trajnim uništavanjem kulturnih slojeva, rušenjem nepokretnih ostataka, pomeranjem pokretnih nalaza i njihovim nelegalnim otuđivanjem", rekao je direktor Zavoda Marko Grković.

Postoji niz udruženja, manjih grupa i pojedinaca koji na isti način deluju i moraju se podjednako tretirati, navodi Grković. On je podsetio da je "zaštita kulturnih dobara, koja uživaju prethodnu zaštitu, gde spadaju i arheološka nalazišta i lokaliteti, utvrđena Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006). Svako ko vrši bilo kakvo istraživanje bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja, čini krivično delo, kazna je do pet godina zatvora, a tužilaštvo, u ovom slučaju postupa po službenoj dužnosti", upozorio je Grković.

On je dodao da, u zakonodavnom pogledu, do sada "nemamo pozitivne rezultate". Na sve strane, gotovo svuda nailazimo, na iskopavanja divljih arheologa, podnosimo prijave ali slaba vajda, dodao je on.

Grković je podsetio da su arheološki predmeti vlasništvo države i niko osim ustanova, kao što su Zavod, fakulteti, instituti, ne može vršiti bilo kakvo arheološko iskopavanje bez dozvole Ministarstva kulture.

Neki od tih "istraživača", predstavljaju se kao članovi nekih Udruženja za zaštitu arheoloških lokaliteta, obilaze lokalitete, tobože ih čuvaju, nose i uniforme slične policijskim, a u stvari su "divlji arheolozi", dodao je on.

To je veoma učestalo na području Šumadije i Pomoravlja, istakao je Grković. "Njima nije interesantna keramika već metalni predmeti i razne figurine, ali dok ih nađu unište i keramiku i naselje", dodao je on.

Cilj ovog sastanka je bio da se policija upozna sa ovim problemom. Stručnjaci Zavoda su, kao mete nelegalnih arheoloških iskopavanja, apostrofirali lokalitet "Šupska" kod Ćuprije, "Drengrad Bregovina" kod Niša, "Kaljaja" Rajkovac, Arheološki lokalitet "Zlata Kale", "Gradina na Jelici", "Crkvište" u selu Sinjac kod Bele Palanke, Lokalitet "Tulum - Konvailuk" Gornja Vrežina...

Izvor: Vebsajt Kurir, 29.12.2016.
Naslov: Redakcija