Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA ZAKONITOSTI I USTAVNOSTI ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: PROCES OZAKONJENJA SE NASTAVLJA I TOKOM TRAJANJA POSTUPKA PRED USTAVNIM SUDOM, TVRDE U MINISTARSTVU GRAđEVINARSTVA, SAOBRAćAJA I INFRASTRUKTURE


Nepoverenje predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, u Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) ne zaustavlja primenu propisa kojim se ozakonjuje divlja gradnja. Ozakonjenje se nastavlja i tokom trajanja postupka ocene zakonitosti i ustavnosti, koji je predsednik mogao i sam da pokrene, ali će to učiniti Srpska narodna partija (SNP).

To što će Ustavni sud razmatrati pojedine članove Zakona, neće uticati na postupak legalizacije, tvrde u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Stručnjaci, međutim, smatraju da nije baš tako i da sumnja predsednika Republike Srbije u ovaj akt unosi nesigurnost i među činovnike u gradovima i opštinama, koji bi trebalo da ga primenjuju.

I u Ustavnom sudu objašnjavaju da to što je ustavnost nekog zakona osporena, ne utiče na njegovu primenu. Navode i da rok za odlučivanje u ovakvim postupcima nije propisan.

- Postupak za ocenu ustavnosti zakona može da podnese svaki državni organ, pokrajinske službe ili lokalne samouprave, kao i najmanje 25 narodnih poslanika - kažu u Ustavnom sudu. - I pravna i fizička lica imaju mogućnost da iniciraju pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.

Da će akt moći regularno da se primenjuje i ako ga bude razmatrao Ustavni sud, potvrđuju i u Ministarstvu.

- Ustavno je pravo svakog građanina da podnosi Ustavnom sudu zahteve za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a obaveza je svih da poštuju odluke koje on donese - objašnjavaju u Ministarstvu. - Sve do donošenja odluke US, Zakon se primenjuje u punom obimu.

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Union u Beogradu, ističe da je predsednik Tomislav Nikolić imao i druga rešenja i da je mogao da ne potpiše ukaz o stavljanju na snagu Zakona.

- Da je to uradio Narodna skupština Republike Srbije bi morala ponovo da raspravlja o ovom aktu - objašnjava profesor Milosavljević. - On, takođe, ima ovlašćenja i da sam pokrene postupak pred Ustavnim sudom, što nije učinio. Zakon će, tako, nesmetano početi da se primenjuje. Ustavni sud bi mogao da proceni da je neki od članova Zakona neustavan i time bi oni izgubili pravnu vrednost, odnosno prestali bi da se primenjuju. Sumnjom u novi akt, stavljena je neka vrsta tereta Ministarstvu, ali i gradovima i opštinama koji bi trebalo da ga primenjuju, jer će biti dodatno opterećeni i nesigurni u njegovu ispravnost.

Stručnjaci za ustavno pravo napominju da je teza predsednika Republike Srbije da je nelegalna gradnja krivično delo neobična, jer niko nikada nije procesuiran zbog toga što je u Kaluđerici, Sremčici ili na Savi zidao bez dozvole.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. R. - M. L. J.,01.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija