Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: UDRUżENJA POLJOPRIVREDNIKA PROTIVE SE DUGOROčNOM ZAKUPU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA I PRODAJI DRżAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA STRANCIMA


Udruženja poljoprivrednika, koja već nekoliko dana protestuju zbog Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, saopštila su da su rešenja predviđena Predlogom zakona neprihvatljiva za ratare i da će, ukoliko Predlog zakona bude usvojen u postojećem obliku, biti veoma štetan po vitalne interese ratara.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnik Udruženja ratara savetodavnom telu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predao je zahteve poljoprivrednika u kojima se ističe pet zahteva, među kojima je zabrana prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta strancima.

Ratari su istakli da se zalažu za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta srpskim mladim, manjim poljoprivrednicima, do 20 hektara površine, sa isplatom do najviše 20 godina uz pomoć dugoročnog kredita, sa kamatnom stopom od jedan do dva odsto godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, ratari ističu da ne podržavaju pravo prvenstva zakupa investitorima do 30 godina do 30 odsto ukupne površine državnog poljoprivrednog zemljišta pri jedinici lokalne samouprave.

Poljoprivrednici podržavaju ograničenje prava prečeg zakupa stočarima po uslovnom grlu do najviše 200 hektara fizičkim i pravnim licima, osnivanje Fonda za razvoj i unapređenje poljoprivrede od sredstva prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, a protive se prilivu tih sredstava u republički budžet.

Predsednik upravnog odbora Udruženje "Pančevački ratari" Jovan Negovan naglasio da će ratari, ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi, Predlog zakona oceniti neprihvatljivim i štetnim za vitalne interese ratara.

"Ovaj zakon se više neće moći nazvati kao podrška malim poljoprivrednicima, jer oni neće moći zbog materijalne i finansijske iscrpljenosti da kupe državno poljoprivredno zemljište sa isplatom do najviše pet godina, kako trenutno stoji u postojećem Predlogu zakona", poručio je Negovan.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.12.2015.
Naslov: Redakcija