Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZBORU NARODNIH POSLANIKA: IZMENAMA PROPISA POSLANICI BI ODGOVARALI BIRAčIMA, A NE POLITIčKOJ STRANCI NA čIJOJ SE LISTI NALAZE


Britanci su još pre 270 godina odlučili da ih u parlamentu predstavlja poslanik koga znaju, da bude odgovoran njima, a ne partiji. U Srbiji, tome na putu stoji najpre Zakon o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 35/2000, 57/2003 - odluka USRS, 72/2003 - dr. zakon, 75/2003 - ispr. dr. zakona, 18/2004, 101/2005 - dr. zakon, 85/2005 - dr. zakon, 28/2011 - odluka US, 36/2011 i 104/2009 - dr. zakon), prema kojem građane u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavljaju oni koje izabere politička partija. Istraživanja pokazuju da građani Srbije ne koriste dovoljno svoje pravo, niti do kraja znaju šta su ovlašćenja poslanika.

Stiv Den i Savko Popović istim su poslom došli u parlamente svojih zemalja – da vide svoje poslanike. Profesoru na Kembridžu i penzionisanom ekonomisti iskustva se razilaze – kod odgovornosti.

Profesor na Kembridžu, Stiv Den, kaže da želi da razgovara sa svojom poslanicom, za koju nije glasao jer je konzervativac, ali koja je, kako ističe, predstavnik za njegovu izbornu jedinicu.

"Želim da razgovaram o problemima u obrazovanju starijih od 16 godina. Ispunio sam formular na sajtu i odmah dobio odgovor – da imam zakazan sastanak za 14 dana. Na raspolaganju ću imati 15 minuta", navodi Den.

Penzionisani ekonomista, Savko Popović, kaže da tri meseca čeka odgovore na pitanja koja želi da postavi poslanicima.

"Petnaest dana zovem neke telefone. Niko mi se ne javlja, ne mogu da nađu predmet", navodi Popović.

U Britaniji poslanik je obavezan da jednom nedeljno razgovara sa građanima u svojoj izbornoj jedinici. Karen Lampli zato svake nedelje dva sata putuje iz Londona u Radič, devet sati svakog petka razgovara sa onima koji su za nju glasali ili nisu.

Poslanica Konzervativne partije, Karen Lampli, navodi da joj se ljudi obraćaju sa problemima koji su uglavnom su lokalnog karaktera.

"Rešila sam problem sa prevozom dece do škole. Trenutno je aktuelno pitanje zatvaranja bolnice u Radiču. Razgovaraću sa ministrima da im skrenem pažnju. To se od mene očekuje i to je moj posao", kaže Lampli.

Karen Lampli zna da će biti kažnjena na idućim izborima ukoliko ne ispuni obećanja data biračima. Nju u parlament šalju njihovi glasovi, a ne stranka. Iako kaže da joj je jako lojalna, glasa i protiv njihovih odluka. Većinski sistem u Britaniji je, međutim, sve vreme na testu.

Dejan Radojević iz Bi-Bi-Sija naglašava da britanski parlament ne odražava precizno volju birača. "Može se deseti da dobijete 50 ili 60 odsto mesta u parlamentu, sa 30 odsto osvojenih glasova u biračkom telu", objašnjava Radojević.

Ako je simbol Londona Big Ben posle 135 godina promenio ime u Elizabet tauer, nije isključeno da bude izglasana promena izbornog sistema. Britanci su tome pre četiri godine na referendumu rekli ne, jer ne žele da se odreknu toga da im poslanici redovno polažu račune.

Srpski poslanici račune polažu samo partiji, jer ih ona i šalje u klupe. Za promenu tog smera odgovornosti potrebna je promena izbornog sistema – iz Niša se čuju najjači glasovi.

Menadžer projekta "Stvar izbora", Danijel Dasić, napominje da će milion i dvesta hiljada građana Srbije koji su bez svojih predstavnika u parlamentu, dobiti priliku da se čuje njihov glas.

I sami poslanici, kažu, nadaju se toj promeni. Građani sa njima mogu razgovarati – mejlom, pismima, telefonom i u 37 kancelarija širom Srbije.

Istraživanja "Otvorenog parlamenta" pokazuju da građani Srbije ne koriste dovoljno svoje pravo, niti do kraja znaju šta su ovlašćenja poslanika.

Izvor: RTS, Jelena Obućina, 01.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija