Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 8. juna 2016. godine, kada je nastala obaveza organa uprave da po službenoj dužnosti pribave podatke od drugog organa umesto stranaka, nije izrečena nijedna kazna na nepoštovanje Zakona, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je registrovalo samo pet primedbi. U skladu sa Zakonom službenici koji ne razmenjuju podatke u roku od 15 dana, za prekršaj će biti kažnjeni novčano u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara


Dugi redovi za zamenu zdravstvenih knjižica uskoro bi trebalo da se skrate ili da nestanu. Od sredine novembra, umesto na šalteru, građani će nove knjižice moći da naruče elektronskim putem i da ih u zakazanom terminu podignu. Vreme i novac bi mogli da uštede i ukoliko prepuste državnim organima da pribave podatke umesto njih – što od 8. juna 2016. godine omogućava Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon). Ta mogućnost se, međutim, još ne koristi u dovoljnoj meri.

Mnoge institucije nisu povezane elektronski, pa podatke razmenjuju "peške", što traje i do 15 dana, koliki je zakonski maksimum. Zato je građanima čekanje u redovima kraće.

Nadležni tvrde da će slika biti drugačija kada se umreži šest institucija sa najvećim brojem podataka.

"Mi kao uprava idemo dalje i od aprila, maja sledeće godine realizujemo jedan projekat koji će omogućiti elektronsku razmenu za naše kolege sa šaltera. To znači da će razmena biti u sekundi, elektronski dokumenti će biti dostupni šalterskim službenicima i oni će moći da postupaju u istom momentu", objašnjava direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Za službenike koji sada ne postupaju po Zakonu, predviđene su kazne od 5.000 do 50.000 dinara. Od juna 2016. godine do danas nije izrečena nijedna kazna, a resorno Ministarstvo je registrovalo samo pet primedbi.

"Moraćemo da ustanovimo mehanizme kontrole koji će ozbiljno da kontrolišu i lokalne samouprave i državne organe da se ovo ne bi dešavalo. Jedan od načina je ustanovljavanje mehanizama žalbe, koji će biti jasno i transparentno istaknuti i kojima će biti obavešteni građani", rekao je Željko Ožegović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Od brojnih usluga koje štede vreme i koje se mogu obaviti preko portala elektronske uprave, građani najviše koriste one u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Tako 900.000 ljudi godišnje svoja vozila registruje bez odlaska u policijsku stanicu.

Popularan je i servis za zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata, kojim se izbegava čekanje u redovima.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović i Slađana Miletić, 02.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija