Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KRIVIČNA UNIJA PREDLAŽE AKS DA DOZVOLI RAD U PRITVORSKIM PREDMETIMA


Pojedini pritvorenici, očajni što su postali taoci propalih pregovora između Ministarstva pravde i advokatskih komora, i što po mesec, pa i tri sede u pritvoru duže nego što bi morali, počeli su da angažuju crnogorske advokate, saznaju „Novosti“.

Srbija, naime, ima sporazum i sa Crnom Gorom i sa Republikom Srpskom da naši branioci mogu da postupaju u tim državama, i obratno. Crnogorski advokati bili su dugo solidarni sa srpskim kolegama, međutim polako su počeli da se odazivaju.

Verovatno je i to jedna od stvari koja je naterala advokate-krivičare da nešto preduzmu. Advokatska krivična unija uputila je u petak dopis Advokatskoj komori Srbije s predlogom da promeni uputstvo o ponašanju tokom štrajka, ako parlament usvoji izmene zakona o notarima i prometu nepokretnosti, u ponedeljak. Unija predlaže da se onda omogući advokatima da postupaju u pritvorskim predmetima.

- Uvek smo se borili za poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, i dizali galamu kad neko provede pet minuta duže u pritvoru nego što treba, pa ne smemo sada da je kršimo - pojašnjava Borović.

Goran Petronijević kaže da neće advokati iz Unije ići protiv odluka Komore, ali da misle da bi, ako je vlast napravila prvi korak, bilo korektno da advokatura ne izađe sa novim zahtevima, već da i ona napravi korak dobre volje.

- Zastupanje u pritvorskim predmetima bilo bi taj korak, bez obzira na ministrove istupe, ali i žestinu predstavnika advokature. Spor se može rešiti samo mirnim putem. Ceo štrajk smo pokrenuli ne zbog sebe, već zbog građana. Ako sredstvo da se zaštite građani preraste u svoju suprotnost i počnu da se krše prava klijenata, onda protest gubi smisao - smatra Petronijević.

Posebno pitanje su tužbe koje će svi pritvorenici koji na kraju budu proglašeni nevinim podneti protiv države, tražeći odštetu. A tu su i predstavke pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Deo odšteta moraće da plate svi poreski obveznici, a deo će država moći da prosledi konkretnim advokatima zbog čijeg nepostupanja su ovi pretrpeli štetu. 

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, V. Crnjanski Spasojević