Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: UDRUžENJE ZA ZAšTITU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI PODNELO INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI ODREDABA ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA, KOJE PROPISUJU OBAVEZNO čLANSTVO U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE


Bliži se dan kada će prema Zakonu o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon), svi privrednici morati da budu članovi Privredne komore Srbije (PKS) i morati da plaćaju članarinu – 0,19 odsto od bruto plate svakog zaposlenog. Nisu svi zadovoljni tim rešenjem – podneli su zahtev za ocenu ustavnosti.

Njima plaćanje članarine nije problem. Neće protiv svoje volje da budu ničiji član, pa ni PKS-a. "Monu" će godišnja članarina stajati oko 10.000 evra, ali je to, kažu, previše za one koji od 2008. godine nisu reagovali ni na jedno podizanje poreza privredi.

"Mi procenjujemo da to nije pravi zastupnik privrede, a s druge strane sama obaveza članstva nameće njima mogućnost da se uopšte ne obaziru na privredu, jer ako oni već imaju sve privrednike kao članove, bez obzira šta uradili, zašto bi se i trudili da budu bolji", kaže Uroš Momirović, generalni direktor kompanije "Mona".

U komori tvrde – možda su zamerke nekad stajale, ali više ne. Obavezna članarina, koja će za male privrednike biti paušalno 800 dinara mesečno, omogućiće im da bolje zastupaju interese privrede, edukuju je i međunarodno predstavljaju.

"Pre dve godine su napravljene ogromne promene u samom sistemu organizacije komore, ali i u načinu na koji komora formira svoje mišljenje i svoje stavove. Novi sastav upravnog odbora govori upravo u prilog tome da smo se okrenuli pre svega uspešnim privatnim kompanijama", ističe Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS-a.

U to ne veruju oni koji podnose inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona. Tvrde da je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Postoji pravo na negativnu slobodu udruživanja, odnosno da se ne bude član ovakve vrste udruživanja ukoliko je ono konstruisano da bi štitilo pretežno privatne interese", objašnjava Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Vesović ne vidi razlog da se takav sistem ne uvede i u naše zakonodavstvo.

"Ako se u najrazvijenijim evropskim ekonomijama, onome čemu stremimo i čiji sistem – generalno privredni ali i pravni sistem, koji uvodimo u naše zakonodavstvo – tako nešto prihvata kao najnormalnije, ne vidim apsolutno nikakav razlog zašto i u Srbiji ne bi bilo tako", rekao je Vesović.

Stavovi su suprostavljeni i oko načina obračuna članarine. Kompanije smatraju da se uzimanjem dela bruto zarade svakog zaposlenog kažnjavaju oni koji zapošljavaju i plaćaju više. Privredna komora tvrdi da je to solidarnost velikih prema malim kompanijama.

Izvor: Vebsajt RTS, Nemanja Jakovljevića, 28.09.2016.
Naslov: Redakcija