Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATI TVRDE DA POŠTUJU MINIMUM RADA: I DALJE PODNOSE TUŽBE I ŽALBE KOD KOJIH BI PROPUŠTANJE ROKA REZULTIRALO GUBITKOM PRAVA I PRISUSTVUJU RASPRAVAMA I SEDNICAMA PRED DRUGOSTEPENIM SUDOM POVODOM ŽALBI


Iako štrajkuju već 15 dana, advokati u Srbiji, kako tvrde, poštuju minimum procesa rada. Kako je za „Politiku” objasnio potpredsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Zoran Jevrić, postupaju po pravilima koje je donela Skupština AKS.

  • Proces minimuma rada, prema pomenutoj odluci, podrazumeva da će advokati sudovima, tužilaštvima i drugim organima dostavljati samo one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova. To podrazumeva podnošenje tužbi, žalbi i drugih pismena kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava, kao i pristupanje na sednicu veća drugostepenog suda povodom žalbe u krivičnom, pristupanje na raspravu pred drugostepenim sudom povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravu povodom tužbe u upravnom sporu.

– Radnje advokata u skladu sa ovim zaključkom predstavljaju ustanovljeni minimum rada neophodan za zaštitu osnovnih prava i interesa klijenata i stranaka – navedeno je za „Politiku” iz AKS-a.

Dok su u štrajku, prema odluci Skupštine AKS, advokati ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili organa uprave po bilo kom osnovu. Ne prisustvuju ročištima za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, ne pojavljuju se u tužilaštvu u istražnim postupcima i onima u kojima se pregovara oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, niti pristupaju pred policiju u pretkrivičnim postupcima.

Uprkos kolapsu koji je, zbog obustave rada advokata paralisao srpsko pravosuđe, advokati ne odustaju. Oni će, prema Jevrićevim rečima, štrajkovati sve do ispunjenja zahteva.

–Na jučerašnjoj konferenciji AK Čačka, koja je jedna od najvećih, jednoglasno je doneta odluka da se postupa po pravilima koje je donela AKS – rekao je Jevrić.

Apel predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomira Milojevića da advokati i predstavnici nadležnih ministarstava pregovaraju kako bi se izašlo iz pat pozicije u kojoj se našlo srpsko pravosuđe, Jevrić tumači kao poziv Ministarstvu pravde.

Upitan da li je tačna informacija da su pokrenuti postupci protiv advokata koji ne postupaju u pritvorskim predmetima, Jevrić navodi da se AKS-u do sada zbog toga nije javio nijedan njihov kolega.

Isto to, potvrđeno nam je i u Ministarstvu pravde. Tamo nam je ponovljena izjava ministra Selakovića data pre dva dana u kojoj je rekao da Ministarstvo pravde ne može da pokreće krivični postupak ni protiv koga, a da ni tužilaštvo to nije uradilo.

Izvor: www.politika.rs, Miroslava Derikonjić