Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS U ČLANU 42 IZRIČITO PREDVIĐA DA SE OBRADA PODATAKA O LIČNOSTI UREĐUJE ISKLJUČIVO ZAKONOM, A NE AKTIMA NIŽE PRAVNE SNAGE


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je ponovio da, osim slobodnog pristanka građana, osnov za obradu njihovih ličnih podataka može biti samo zakon, a ne bilo kakvi podzakonski akti, saopštio je danas Poverenikov kabinet.

  • Šabić je povodom pojačanog interesovanja za probleme u vezi obrade ličnih podataka građana od strane prodavaca, izjavio da Ustav Srbije u članu 42 izričito predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)

Zaštita podataka o ličnosti

Član 42

Zajemčena je zaštita podataka o ličnosti.

Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom.

Zabranjena je i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, u skladu sa zakonom, osim za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom.

Svako ima pravo da bude obavešten o prikupljenim podacima o svojoj ličnosti, u skladu sa zakonom, i pravo na sudsku zaštitu zbog njihove zloupotrebe.

 

 

On je ukazao da postoji i posebna odluka Ustavnog suda Srbije doneta u postupku koji je kao Poverenik svojevremeno pokrenuo, a koja je potpuno izričita u pogledu toga da se obrada podataka o ličnosti ne može uvoditi podzakonskim aktima.

Bespredmetno je pozivati se, kao na osnov za obradu ličnih podataka, na bilo kakve podzakonske akte, pa tako i na famozni "Pravilnik o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa, načinu otklanjanja greške u evidentiranju prometa preko fiskalne kase i o sadržini i vođenju knjige dnevnih izveštaja", naglasio je Šabić.

Šabić je naveo da mu je poznato da trgovci zbog nepoštovanja ovog pravilnika u praksi mogu imati i imaju neprijatnosti sa poreskim organima koji ih čak suočavaju sa pretnjom velikih novčanih kazni.

To jeste problem, ali je neprihvatljivo da se, makar i zbog "pretnje", problem "rešava" tako što će se primenom očigledno neustavnih propisa kršiti Ustavom zajemčena prava građana, istakao je Šabić.

Šabić očekuje da nadležno Ministarstvo finansija situaciju razreši u što je moguće kraćem roku na način koji bi u potpunosti bio u skladu sa garancijama ustavnih prava građana.

"Utoliko pre što je na problem pažnja skretana godinama unazad, ne samo sa stanovišta neustavnosti, nego i sa stanovišta elementarnog smisla, svrhe i opravdanosti prikupljanja, prilikom reklamacije odnosno vraćanja novca, JMBG-a i potpisa građana", ukazao je Šabić.

Izvor: Tanjug