Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA RS NA NAREDNOJ SEDNICI RAZMATRA PREDLOG IZMENA ZAKONA ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU


Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju naći se među ukupno 25 predloga zakona i sporazuma koje će poslanici razmatrati na devetom vanrednom zasedanju Skupštine, koje počinje u četvrtak u 10.00.

Pred poslanicima će se naći i izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi koji su usklađeni s novinama u Zakonu o radu.

To su izmene i dopune Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Predlogom izmena Zakona zdravstvenom osiguranju, rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim odlaže se do 31. decembra 2016.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju prvobitno je predviđeno da zamena zdravstvenih knjižica bude obavljena do 2014, pa je taj rok pomeren na kraj 2015.

Kako se navodi u predlogu izmena tog zakona, odlaganjem roka do 31. decembra 2016. obezbeđuju se tehnički preduslovi za blagovremenu zamenu isprave o osiguranju, kao i posebne isprave za korišćenje zdravstvene zaštite, zdravstvenom karticom.

Na taj način se, dodaje se, obezbeđuje i nesmetano ostvarivanje prava obuhvaćenih obaveznim zdravstvenim osiguranjem, kao i funkcionisanje sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja u celini.

Predložena izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je Vlada uputila na usvajanje po hitnom postupku, trebalo bi da svim osiguranim licima, pod jednakim uslovima, omogući ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Razlozi za izmene sadržani su u potrebi da se sagledaju realne okolnosti koje ukazuju na činjenicu da zamena isprave o osiguranju, kao i posebne isprave za korišćenje zdravstvene zaštite, zdravstvenom karticom, iako predviđena zakonom, ne predstavlja prioritet u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Napominje se da za sprovođenje tog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu Srbije jer je propisano da troškove izdavanja zdravstvene kartice snosi osiguranik za sebe i članove svoje porodice.

Prema objašnjenju predlagača, ti novi propisi ne odnose na javna preduzeća, već samo na zaposlene u državnoj upravi, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama koji neće moći da prenesu minuli rad kod drugog poslodavca.

Predloženo je da se kao jedan poslodavac računa mreža škola, bolnica ili zdravstvenih ustanova, tako da zaposleni iz bolnice neće moći da prenese minuli rad u neku javnu upravu.

Izmenama tih zakona pojačava se profesionalizacija državne samouprave i odgovornost zaposlenih, a uvedena je i opcija da će postavljena lica morati da budu izabrana na konkursu i za to je dat rok od devet meseci.

Izvor: RTV