Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI UPUTIO POZIV ZA PRIJAVU DOBRIH PRIMERA ORGANA VLASTI U AFIRMISANJU TOG PRAVA I TRANSPARENTNOG RADA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je danas poziv za prijavu dobrih primera organa vlasti u afirmisanju tog prava i transparentnog rada.

Poverenik je u pozivu poslatom na adrese brojnih organizacija civilnog društva podsetio da će, kao i svake godine, i ovog 28. septembra biti obeležen Dan prava javnosti da zna, u cilju afirmisanja prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i isticanja pozitivnih primera organa vlasti u unapređivanju ovog prava.

U saopštenju se podseća da tom prilikom Poverenik dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u odnosu na druge istakli u afirmisanja prava na osnovu procene komisije uzimajući u obzir ispunjenje zakonskih obaveza, ali i pojedinačnih aktivnosti čiji je čilj bio unapređivanje transparentnosti rada.

Takođe, priznanje se dodeljuje i za najbolji Informator o radu.

Ukazujući da izbor organa nikad nije bio lak, naročito imajući u vidu veliki broj njih na različitim nivoima vlasti i različitih struktura, u saopštenju se ukazuje da se Poverenik, nažalost, češće sreće sa negativnom i retko ima prilike da sazna o primerima dobre prakse kojih svakako ima.

Predlozi mogu da se pošalju do 31. avgusta na adresu informator@poverenik.rs, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug, O.Toskić, 02.08.2016.