Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNA RASPRAVA O JUNKEROVOM INVESTICIONOM PLANU 9. JULA 2015. GODINE: PLAN PREDSEDNIKA EVROPSKE KOMISIJE TREBA DA PODSTAKNE INVESTICIJE U EU I POMOGNE PREVAZILAžENJE NEGATIVNIH POSLEDICA SVETSKE EKONOMSKE KRIZE


Evropski pokret u Srbiji (EPUS) organizuje javnu raspravu o investicionom planu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji treba da podstakne investicije u EU i pomogne prevazilaženje negativnih posledica svetske ekonomske krize, u četvrtak, 9. jula 2015. godine, u 11.00 u Medija centru (Terazije 3, II sprat, Velika sala).

Junkerov investicioni plan je važan za Srbiju pošto je njena ekonomija usmerena ka Evropskoj uniji, a s obzirom na to da donosi značajne promene u funkcionisanju same EU može imati uticaja i na proces pregovora.

Ovaj plan ima potencijal da kroz ulaganje 315 milijardi evra u različite projekte podigne bruto domaći proizvod EU do 410 milijardi evra, kao i da otvori do 1,3 miliona novih radnih mesta. Suština Junkerovog investicionog plana je uspostavljanje Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), koji će obezbeđivati sredstva za finansiranje različitih projekata.

Na skupu će biti predstavljene osnovne karakteristike Junkerovog plana, način funkcionisanja Evropskog fonda za strateške investicije kao i potencijalne promene koje ovaj plan donosi za zemlje članice ali i za buduće članice EU na ekonomskom i širem socijalnom planu.

 Na skupu će govoriti:

  • Ivana Lazarević, Evropski pokret u Srbiji - "Junkerov investicioni plan za Evropu"
  • Andreas Beikos, šef Kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji - "Uloga EIB u realizaciji Junkerovog investicionog plana"
  • Simeon Pobulić, član Foruma za međunarodne odnose Srbije - "Mogući socijalni efekti Junkerovog plana u vremenima povećane nejednakosti"
  • Frejk Janmat, šef Sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije u Srbiji - "Prelivanje efekata Junkerovog plana na proširenje Evropske unije - Pogled iz EU"
  • Mihailo Crnobrnja, direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju - "Prelivanje efekata Junkerovog plana na proširenje Evropske unije - Pogled iz Srbije"

 Moderator će bit Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji.

 Učešće možete potvrditi na email: tara.tepavac@emins.org ili putem telefona 011/ 3640 174.

Izvor: Vebsajt Evropski pokret u Srbiji, 01.07.2015.