Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENA SPORAZUMA O SOCIJALNOM OSIGURANJU IZMEđU SRBIJE I CRNE GORE U DELU KOJI SE ODNOSI NA VOJNE PENZIONERE, ZAPOšLJAVANJE STRANACA, SOCIJALNU I DEčJU ZAšTITU


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, Zorica Kovačević, razgovarali su 2. juna 2015. godine u Podgorici o izmeni Sporazuma o socijalnom osiguranju u delu koji se odnosi na vojne penzionere, zapošljavanju stranaca i o socijalnoj i dečjoj zaštiti.

 Vulin i Kovačević su najavili potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma i protokola, kojima će biti regulisana međusobna prava.

Vulin je podsetio na to da je značajan deo tih prava i do sada bio sprovođen kada je reč o socijalnom osiguranju i isplati penzija.

Takođe, najavljena je i saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, imajući u vidu to da je prošle godine u Crnoj Gori radilo više od 10.000 državljana Srbije, pri čemu je preko službi za zapošljavanje zaposleno samo devet ljudi.

Vulin i Kovačević su postigli dogovor i o intenzivnijoj saradnji fondova za penzijsko-invalidsko osiguranje dveju zemalja, i najavili potpisivanje sporazuma koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka, kako korisnici ne bi morali da zbog jedne potvrde putuju u drugu državu.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 02.06.2015.