Zastava Bosne i Hercegovine

MREŽA ZA RESTITUCIJU: ZAšTITITI JAVNU SVOJINU


Dosadašnjom primenom Zakona o restituciji efektivno je razotkrivena, registrovana i u korist budžeta stavljena u funkciju nepopisana javna svojina, kaže se u saopštenju.

Mreža za restituciju je pozdravila odluku da kontrolu sredstava za obnovu vrši predstavnik nevladinog sektora i ukazuje da istovremeno nesavesnim, nezakonitim i besplatnim, ili po privilegovanim uslovima korišćenjem javne svojine od strane povlašćenih lica svake godine lokalni i republički budžeti trpe štetu koja višestruko prevazilazi budžetski deficit.

"Uzimajući u obzir činjenicu da nepopisana imovina lako postaje predmet nesavesnog, nenamenskog ili nezakonitog postupanja, kao i besplatnog otuđenja, u interesu građana Srbije je da Republika Srbija što hitnije preduzme sve mere i radnje kako bi se javna svojina popisala i na taj način dodatno zaštitila", navodi se u saopštenju.

Mreža za restituciju smatra da nadležni, izuzev Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i Državne revizorske institucije po pitanju popisa ne samo da nisu uradili dovoljno nego su, kako se ocenjuje, svoje dužnosti potpuno zanemarili.

Izvor: Tanjug