Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVEŠTAJ ZAŠTITNIKA GRAĐANA O REFORMI PRAVOSUĐA I POVERENIKA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI PODNETI SKUPŠTINSKOM ODBORU ZA PRAVOSUĐE


Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da drugi krug reforme pravosuđa nije doveo do osetnog poboljšanja u tom sektoru, da je i dalje pod znakom pitanja samostalan rad sudija i naveo da se više od 40 odsto pritužbi građana u 2013. godini odnosi na loše funkcionisanje uprave.

Janković je u Izveštaju o radu u 2013. godini, koji je danas predstavljen skupštinskom Odboru za pravosuđe, naveo i da je više od dve trećine zaposlenih u državnoj upravi postavljeno bez konkursa.

Kako je ukazao, građani koji podnose zahtev za nadoknadu štete posle poplava dobijaju negativan odgovor bez objašnjenja. "Piše samo - vaš zahtev se odbija. Građanin nema u našoj državnoj upravi instancu da to ospori", rekao je Janković.

U izveštaju je naveo da posebno brine pritisak na medije i curenje poverljivih informacija i izmeštanje institucionalnih procesa u tabloide.

Kako je ocenio, zbog tabloidizacije države građani stiču utisak da institucije nemaju pravu vlast.

Odbor je razmatrao i Izveštaj o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u 2013. godini.

Predstavljajući Izveštaj, poverenik Rodoljub Šabić je rekao da je zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti i da nema zakonskih pravila koja bi regulisala oblast biometrije.

Kako je naveo, u poslednje tri godine nije pokrenut nijedan postupak protiv funkcionera koji su kršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Izvor: Tanjug