Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog, tj. kada radnik povredi radnu disciplinu, neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca


Prekovremeni, neplaćeni rad, opasnost na radu, kašnjenje ili neisplaćivanje plata, izbegavanje uplate doprinosa i mobing samo su neke od pojava sa kojima se suočava radnik u Srbiji.

Prošle sedmice je jedan građevinski radnik poginuo na gradilištu jer nije imao obaveznu zaštitnu opremu. Ubrzo se saznalo da poslodavac nije ovog radnika angažovao preko ugovora, već je radio "na crno". Tom prilikom je načelnica u inspekciji rada Maja Ilić poručila da radnik može da odbije da radi u nebezbednim uslovima, što mu dozvoljava Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005 i 91/2015). Međutim, ova dozvola je samo načelna jer je dobro poznato da reći "ne" gazdi znači i automatski otkaz.

Ako odbijete da radite u uslovima koji vam ne odgovaraju, možete da dobijete otkaz jer niste poštovali radnu disciplinu. Naime, član 179 Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US), propisuje da poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog, tj. kada radnik povredi radnu disciplinu, neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca, odnosno "ako je njegovo ponašanje takvo" da ne može da nastavi rad kod poslodavca.

Prema rečima potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duška Vukovića, zakon samo normativno, delimično propisuje da radnik može da reaguje ako su mu prava ugrožena, ali isti akt ne predviđa tačno kako sebe da zaštitimo. Zato i dalje govorimo o apstraktnim pravima radnika u Srbiji, koji ne mogu naročito da računaju ni na zaštitu inspekcije.

"Inspekcija nema dovoljno ljudi, niti tehničkih opremljenosti da svaki slučaj sankcioniše, a ni zakon ne opredeljuje kako to precizno da se uradi. Zato je neukusno da bilo koja državna institucija poručuje da imate pravo da se žalite, a vi to ne koristite, s obzirom na to država kroz zakon i nemoć inspekcija prebacuje lopticu na stranu radnika. Realno, svaki zaposleni može da dođe u poziciju da dobije otkaz ugovora o radu, jer je prijavio inspekciji rada problem i onda posle toga nemamo mehanizme koji će tog čoveka da zaštiti", naglašava Vuković i dodaje da postoje retki primeri ljudi koji su se upustili u prijavljivanje povreda na radu, ali su se ubrzo suočili sa posledicama - gubljenje posla, godine na sudu, ugrožena egzistencija.

Izvor: Vebsajt 021, Gorica Nikolin, 01.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija