Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U POSTUPKU ZA RATNE ZLOČINE: SRBIJA NIJE PREKRšILA NIJEDNU MEđUNARODNU KONVENCIJU


Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 135/2004, 61/2005, 101/2007, 104/2009, 101/2011 - dr. zakon i 6/2015) je u skladu sa principima univerzalne jurisdikcije za ratne zločine koji su usvojile i neke države članice Evropske unije. Eventualno ekspertsko mišljenje Evropske komisije samo će potvrditi naše argumente, jer ne radi se o političkom nego o pravnom pitanju. I to nije teško utvrditi, kaže Jadranka Joksimović povodom najave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da će njegova poslanička grupa zatražiti od Evropske komisije da utvrdi da li je taj zakon u skladu sa evropskim standardima.

On je to najavio posle rasprave u EP u kojoj su hrvatski poslanici bili za to da se usvoje amandmani na rezoluciju EP o procesu evropskih integracija Srbije koja bi trebalo da bude usvojena u martu, a koji se odnose na izmene ovog Zakona. Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ovo pitanje vezuje za poglavlja 23 i 24. U Vladi objašnjavaju da bi ovo pitanje teoretski moglo biti u poglavljima 23 i 24, ali da se ovde  radi o univerzalnoj nadležnosti za suđenje za ratne zločine koja se ustanovljava međunarodnim konvencijama čije su potpisnice i Srbija i Hrvatska. U tom smislu ne samo da Srbija nije prekršila nijednu međunarodnu konvenciju već je to uobičajen model rešavanja tih pitanja.

Upravo se tom univerzalnom nadležnošću obezbeđuje da lica koja su osumnjičena za ratne zločine nemaju mogućnost da se kriju u zemlji koja takve propise nema i na taj način budu amnestirana.

To se ne odnosi samo na ratne zločine u našem regionu, već na ratne zločine bilo gde, odnosno da se mora imati u vidu da ovo nije regionalni kontekst, već univerzalni. Sve to Srbiji daje dobru argumentaciju koja ne samo da nije sporna nego se zasniva na svim međunarodnim dokumentima koji se odnose na ratne zločine i nema nijednog osnova da se od Srbije traži da takvu nadležnost ukine, jer bi to bio ozbiljan presedan.

Izvor: Danas, 02.03.2015.