Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVINE ZAKONA O PREKRŠAJIMA: CENTRALNI REGISTAR SANKCIJA I REGISTAR NEPLAĆENIH NOVČANIH KAZNI


Kako za Danas navode u Ministarstvu, uspostavljen je novi informacioni sistem prekršajnih sudova u Srbiji – SIPRES, koji uključuje i program za vođenje jedinstvenih registara na nivou države, kao i sistem za automatsko vođenje predmeta.

To znači da će od 1. marta u funkciji biti centralni Registar sankcija i Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa. Ovi registri bi trebalo značajno da unaprede naplate novčanih kazni iz prekršajnog postupka, kao i da vode preciznu evidenciju kazni i izrečenih sankcija.

- Svi prekršajni sudovi, u saradnji sa Ministarstvom, biće povezani sa pravosudnom mrežom, odnosno imaće pristup centralnoj bazi, a korisnici te baze biće svi prekršajni sudovi, ali i drugi ovlašćeni državni organi.

Takođe, da bi se uspešno dočekala implementacija Zakona o prekršajima, izvršena je stručna obuka rukovalaca podacima iz registra u svakom prekršajnom sudu – kažu u Ministarstvu.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić izjavio je da je u 2013. godini stradalo najmanje ljudi poslednjih godina u saobraćajnim nesrećama, kao i da je smanjen broj nesreća od kada se vodi zvanična statistika. „Od 1981. otkad se vodi zvanična statistika, 2013. najpovoljnija je što se tiče broja saobraćajnih nesreća i broja nastradalih u nesrećama“, kazao je Rebić za Radio-televiziju Srbije. On je rekao da je 2013. stradalo 645 osoba, što je manje nego i 2010. koja je do tada bila najpovoljnija, a u kojoj je stradalo 660 osoba. „Najveći broj saobraćajnih nesreća, oko 33 odsto, bilo je zbog neprilagođene i nedozvoljene brzine“, kazao je Rebić. Kako je objasnio, od 1. marta ove godine, a prema novom Zakonu o prekršajima, saobraćajni policajac moći će svaku osobu koja napravi teži prekršaj da odvede kod sudije na prekršaje koji će odmah odrediti kaznu. Beta

Ministarstvo pravde i državne uprave je, u saradnji sa Pravosudnom akademijom i USAID Projektom za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, obučilo svih 600 sudija prekršajnih sudova, i edukovalo 1.700 ovlašćenih podnosilaca zahteva, kao što su inspektori svih oblasti, saobraćajni policajci, komunalna policija, nezavisne agencije, carinski i poreski organi. Takođe, u toku je i obuka administrativnog osoblja čiji su radni zadaci izvršenje prekršajnih presuda.

Izvor: Politika, Danas, RTV