Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVINE ZAKONA O PREKRŠAJIMA: SPORAZUM O PRIZNANJU PREKRŠAJA


Udruženje sudija prekršajnih sudova Srbije predstavilo novine Zakona o prekršajima čija primena počinje 1. marta, kao i vodič za primenu pravnog instituta "Sporazum o priznanju prekršaja".

Na konferenciji je govorio državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Danilo Nikolić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda sudija Zoran Pašalić, direktor USAID Projekta za reformu pravosudja i odgovornu vlast Lorens T. Veter, v.f. predsednika Prekršajnog suda u Zaječaru sudija Željka Petrović, uprava carine Ministarstva finansija Srbije Mirjana Otašević, Uprava saobraćajne policije MUP Srbije Slobodan Malešić.
 

Povodom konferencije predsednik Prekršajnog apelacionog suda sudija Zoran Pašalić izjavio je "da je postignuta saglasnost svih relevantnih institucija sistema" u vezi sa sporazumom o priznanju prekršaja.
 

- Osnovna prednost primene ovog pravnog instituta biće brži i efikasniji prekršajni postupak, što sa jedne strane smanjuje vreme trajanja prekršajnog postupka, a sa druge strane doprinosi se rasterećenju sudija prekršajnih sudova i smanjuju se troškovi samog postupka - rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, da bi se ostvarila efikasnija primena i lakša implementacija sporazuma o priznanju prekršaja u prekršajnom zakonodavstvu, Udruženje sudija započelo je edukaciju svih relevantnih podnosilaca zahteva, kao i sudija prekršajnih sudova, čime je stvoren model za dalju primenu ovog pravnog instituta, što će doprineti ujednačavanju sudske prakse. 

Izvor: Tanjug