Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik upozorava građane, koji će učestvovati u igri "Uzmi račun i pobedi", da nemaju obavezu da na poleđini koverte unose i svoj JMBG. Za takvu obavezu nema zakonskog osnova, a izvesno bi predstavljala nepotreban i ozbiljan rizik zloupotrebe ovog kompleksnog podatka o ličnosti


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obaveštava sve građane koji imaju nameru da uzmu učešće u igri "Uzmi račun i pobedi", da nemaju obavezu da na poleđini koverte u kojoj, radi učešća u igri, dostavljaju prikupljene fiskalne račune unose i svoj JMBG. Za takvu obavezu nema ni osnova ni smisla ni razloga, a ona bi izvesno predstavljala nepotreban i ozbiljan rizik zloupotrebe ovog kompleksnog podatka o ličnosti.

S obzirom na to da je u medijima i u javnim izjavama nekih funkcionera više puta ponovljeno da građani imaju tu obavezu, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012 - dalje: Zakon) od strane Ministarstva finansija, zatraživši od Ministarstva izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja.

U odgovoru na pitanje vezano za lični broj Ministarstvo finansija je izričito odgovorilo da zaključkom Vlade kojim su uređena pravila sprovođenja ove igre na sreću, "nije predviđeno njegovo popunjavanje, a da učesnici igre popunjavaju sledeće lične podatke: ime, prezime, adresu i kontakt telefon".

Ministarstvo je za činjenicu da je podatak o popunjavanju ličnog broja objavljen na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dalo objašnjenje da je "objavljen tehničkom greškom", a da ne predstavlja sastavni deo kriterijuma za nagradnu igru, da je to korigovano, a da je i pripremljena koverta na čijoj poleđini nema posebne rubrike za lični broj.

Međutim, budući da se u nekim medijima i dalje, u kontinuitetu objavljuju informacije o obavezi popunjavanja JMBG, Poverenik informiše građane da tu obavezu, definitivno, nemaju.

Poverenik će nastaviti postupak nadzora očekujući izjašnjenje organizatora na nekoliko otvorenih pitanja - ko su sve korisnici podataka o ličnosti, koje mere zaštite podataka su preduzete, i iz kog razloga organizatori u skladu sa obavezom iz čl. 49. Zakona nisu prethodno obavestili Poverenika o nameravanoj obradi podataka o ličnosti?

Izvor: Vebsajt Poverenika, 02.02.2017.
Naslov: Redakcija