Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: USVOJENI PREDLOZI ZAKONA O OPšTEM UPRAVNOM POSTUPKU I O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI


Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 2. februara 2016. godine, usvojila je:

  • Predlog zakona o opštem upravnom postupku,
  • Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti obezbediće da oba pola imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima društva, čime će se stvoriti jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji, saopštila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednca Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović.

Ona je navela da ženama prilikom konkurisanja za posao više neće smeti da se postavlja pitanje kada planiraju da imaju decu, ili im tražiti da šalju fotografiju, kao i da trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.

Predlog zakona propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport, ali i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope i regionalne institucije).

Ovo zakonsko rešenje treba da omogući i prevenciju nasilja nad ženama, a ne da se kao do sada bavimo posledicama, istakla je ona i objasnila da je posebna zaštita predviđena za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 02.02.2016.
Naslov: Redakcija