Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: DRżAVNI SLUżBENICI ćE SVE PODATKE KOJI SE TIčU GRAđANA, A NALAZE SE U SLUżBENIM EVIDENCIJAMA, MORATI SAMI DA OBEZBEDE. U SUPROTNOM, PREDVIđENE SU RIGOROZNE KAZNE ZA NEPOšTOVANJE OVE ODREDBE


Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 2. februara 2016. godine, usvojila je Predlog zakona o opštem upravnom postupku, koji je zatim upućen Narodnoj skupštini na usvajanje, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Predlogom zakona pokreće se transformacija odnosa države prema građanima ciklusom aktivnosti, koji, između ostalih, podrazumevaju i rasterećenje građana i privrednika. Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o državlјanstvu i mnoga druga dokumenta koja su u posedu države, a koji su građani ranije morali sami da pribavlјaju kako bi ostvarivili svoja prava, ovim Predlogom zakona će postepeno otići u istoriju. Naime, 90 dana od usvajanja ovog Zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Takođe, Ministarstvo je, radi bolјeg sprovođenja Zakona, predvidela i obuke službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije kako prema svojim korisnicima, tako i prema poslu koji obavlјaju. U okviru strategije elektronskog komuniciranja među državnim organima i sa građanima, predviđeno je da Zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje.

Kreiranje novog Zakona o opštem upravnom postupku je izuzetno važan korak u reformi javne uprave, koju sprovodi Vlada Republike Srbije, a koja treba da dovede do javne uprave po evropskim standardima, a za interes građana, dodaje se u saopštenju. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 02.02.2016.
Naslov: Redakcija