Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRANSPARENTNOST SRBIJA: VLADA RS NIJE DOSTAVILA SKUPŠTINI RS IZVEŠTAJ O POSTUPANJU PO PREKORUKAMA NEZAVISNIH KONTROLNIH TELA


Pravna baza Paragraf Lex

Transparentnost Srbija ocenila je da je Vlada Srbije propustila još jednu priliku da u praksi pokaže da se zalaže za sistemsku borbu protiv korupcije i da podržava rad nezavisnih tela, jer parlamentu nije dostavila izveštaj o tome šta je uradila na ispunjavanju preporuka tih tela.

Ističući da je u junu 2014. godine pohvalila rad parlamenta i resornih odbora zbog napretka u odnosu prema godišnjim izveštajima nezavisnih tela - Agencije za borbu protiv korupcije, Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog znacaja.

Transparentnost Srbija saopštava da su u Skupštini usvojeni zaključci kojima su propisani konkretni zahtevi Vladi Srbije, a među tim zahtevima je, kako se navodi:

-       da se obezbedi prinudno izvršavanje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji ne izvrše obaveze.

 

-       Vlada je, kako se dodaje, prema tim zaključcima trebalo da predloži dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US) radi otklanjanja problema na koje je Agencija ukazala, da razmatra i uvažava preporuke, inicijative i mišljenja Zaštitnika građana, naročito u kontekstu reforme javne uprave.

Tada je zatraženo da Vlada Srbije do 6. decembra 2014. izvesti o ispunjenju svih ovih mera.

Transparentnost Srbija je od Vlade i Skupštine tražila podatke da li su ovi izveštaji podneti navodeći da od Vlade nije dobila odgovor na zahtev, dok je od parlamenta dobila informaciju da Vlada u sva tri slučaja - po pitanju zaključaka po izveštaju Poverenika, Ombudsmana i Agencije, nije parlamentu dostavila izveštaj.

Pored detaljnog izveštaja o tome šta je Skupština radila u oblastima iz nadležnosti nezavisnih tela, Transparentnost Srbija navodi da je od parlamenta dobila i obaveštenje da će "Narodna skupština u narednom periodu zatražiti od Vlade da postupi u skladu sa zaključkom i dostavi izveštaj".

Izvor: Tanjug, 02.02.2015.