Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI PKS I TRGOVINSKE KOMORE ŠVEDSKE


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktorka Trgovinske komore Švedske (Chamber Trade Sweden) Šarlot Kalin (Charlotte Kalin) potpisali su Memorandum o saradnji komora radi jačanja privrednih odnosa i povezivanja poslovnih zajednica dve zemlje.

Komore Švedske i Srbije, kako je predviđeno Memorandumom, sarađivaće na unapređenju konkurentnosti kompanija, izgradnji kapaciteta i razvoju privatnog sektora, jačanju mreže ženskog preduzetništva, promovisanju industrijskog i ekonomskog razvoja.

Na srpsko-švedskom poslovnom forumu, u organizaciji Trgovinske komore Švedske, učestvovali su predstavnici velikih švedskih kompanija, među kojima su "Scania", "Ericsson", "SAAB", "Alstom", "Amphenol Koneksi" i druge.

Kao poseban potencijal za saradnju, Čadež je naveo klastere srpskih firmi. Trenutno ih je oko stotinu u 13 sektora, najviše u poljoprivredi, turizmu, IT sektoru, metalskoj, građevinskoj i farmaceutskoj industriji. Okupljaju i povezuju oko 500 kompanija i zapošljavaju 40.000 radnika.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 02.02.2015.