Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELO MARKIRANJE NAFTNIH DERIVATA RADI SUZBIJANJA NELEGALANOG PROMETA


Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je počelo markiranje goriva, kojim će biti suzbijen nelegalan promet derivata.

U saopštenju se navodi da bi obeležavanje naftnih derivata trebalo da poveća budžetske prihode za približno 40 miliona evra, i ističe da će direktnu korist imati i vlasnici automobila, s obzirom na to da će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta.

Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje u gorivo posebnih hemijskih elemenata koji ne utiču na njegov kvalitet, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa.

Proces markiranja imaće minimalan, ili nikakav uticaj na cenu goriva, jer će obeležavanje omogućiti naftnim kompanijama da povećaju svoj udeo u delu tržišta koji je do sada bio pod uticajem nelegalnih tokova.

U Srbiji se, prema procenama, godišnje na crno proda između pet i 10 odsto svih količina goriva.

Obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije, a cilj je da se u startu markiraju ukupne količine naftnih derivata proizvedene u Srbiji, ili iz uvoza.

Nadzor će obuhvatiti sve benzinske stanice u zemlji, a sam postupak obeležavanja jeste takav da omogućava da se na terenu u kratkom roku utvrdi da li je bilo namešavanja nelegalnih komponenti, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.2.2014.