Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO FORMIRANJE AGENCIJE ZA ISTRAŽIVANJE NESREĆA


Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju, koji u skladu sa evropskim standardima predviđa osnivanje Agencije za istraživanje nesreća, trebalo bi da bude usvojen krajem ove ili početkom 2015. godine, najavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Privrednoj komori Srbije je održana javna rasprava o nacrtu tog zakona, na osnovu kojeg se neće utvrđivati krivica i odgovornost za nesreće već uzroci, preporuke i mere za unapređivanje bezbednosti saobraćaja.

Postojeći Centar za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u aviosaobraćaju će biti transformisan u Agenciju za istraživanje nesreća, u roku od godinu dana od usvajanja zakona.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić je rekao  da se istraživanje nesreća do sada sprovodilo na osnovu više različitih zakona za svaki vid saobraćaja i dodaje da će novim zakonom biti predviđene mnoge procedure - na primer kako da se obezbedi mesto nesreće od pristupa neovlašćenih osoba i drugo.

Agencija, koju će nadzirati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, će davati preporuke nadležnim institucijama i organima koje će morati u roku od godinu dana da obaveste Agenciju o preduzetim merama.

Zakon će odmah nakon usvajanja stupiti na snagu, jer su dobrim delom podzakonska akta već pripremljena, dodao je Ilić.

Kada je reč o železničkom saobraćaju, Agencija će istraživati teške nesreće u kojima je najmanje poginula jedna osoba ili je najmanje povređeno pet ili više osoba, kao i ako je došlo do materijalne štete čija je vrednost najmanje dva miliona evra, kao i manje nezgode ako se stalno ponavaljaju kao sistemska greška.

Izvor: Tanjug, 1.12.2014.