Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Izmenama Zakona propisati krivičnu odgovornost za lica koja svoje roditelje stave u nelicencirane domove za stare


U ilegalnim domovima za stare ugrožavaju se ljudski životi i to mora posebno da se sankcioniše kao ozbiljno krivično delo, a takođe, onaj ko svog roditelja stavi u ilegalni dom, mora da bude krivično odgovoran, kao i onaj ko ga drži, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Svako ko ostavi svoje roditelje u ilegalnom domu, po meni i po stavu Ministarstva rada, mora za to da odgovara, kao i onaj ko ilegalni dom drži i omogućava takvo kršenje zakona. Ne sme više nikada da se ponovi da smo, kao u Pančevu, ženu koja je organizovala ilegalni starački dom, dva puta pronašli u konkretnom prekršaju, dva puta joj izdali zabranu, dva puta je poslali na sud i evo trećeg puta smo dočekali da tri čoveka umru, zato što su živeli u nehumanim i neljudskim uslovima", rekao je ministar.

On je istakao da nema opravdanja da niste znali, jer na sajtu Ministarstva rada postoji spisak svih licenciranih domova za stare u Srbiji.

"Svako može vrlo lako da se informiše da li je dom legalan ili ne, da li se potpisuje ugovor na odgovarajući način. Ako nisu na sajtu onda ne samo da nisu licencirani, ilegalni, nego su i opasni za onog koga ostavljate tamo", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, u ilegalnim domovima nema garancije da ljudi imaju zdravstvenu zaštitu, nema garancija da su bezbedni.

"Nema garancije za bilo koga ko svoje roditelje ostavi u nelegalnom domu. Upravo zbog toga, Ministarstvo je prepoznalo problem ilegalnih domova i zaista daje sve od sebe da se izbori sa tim problemom i verujem da ćemo, uz podršku čitave zajednice, i uspeti u tome. Za devet godina, inspekcija socijalne zaštite pronašla je i zatvorila 42 ilegalna doma, a od kako sam ja ministar, protekle dve godine, mi smo otkrili i zatvorili 56 ilegalnih domova", istakao je ministar.

Ministar je još jednom apelovao na sve da ne ostavljaju svoje roditelje u nelicenciranim domovima istakavši da bez licenciranja nije moguće obezbediti kvalitetnu uslugu za korisnike, nije moguće izjednačiti kvalitet usluge, bez obzira gde se ta usluga daje.

"Licencirani dom ima i socijalnog radnika, nije licencirani dom samo gde će vas nahraniti i staviti da spavate, nego će voditi računa i o vašim potrebama kao ljudskog bića, psihološkim potrebama, moći ćete da živite pristojno, onako kako zaslužujete", naglasio je ministar i naveo da je do sada, od 22. maja 2013. godine, kada je započet proces licenciranja u našoj zemlji, izdato 11 licenci za državne domove, 110 licenci za domove za stare u privatnom vlasništvu i još 83 licence za neke druge usluge socijalne zaštite.

Najavljuje i da će tražiti povećanje broja inspektora socijalne zaštite, primetivši da se sa devet njih ne mogu kontrolisati svi domovi, voditi računa da li se licenca poštuje i još pronalaziti ilegalne.

"Međutim, potrebno je još nešto uraditi i nadam se da ću dobiti podršku i Ministarstva pravde, i svih nadležnih, da i u zakonodavstvu promenimo odnos prema ilegalnim domovima", rekao je ministar.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija