Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Do kraja 2016. godine Srbija očekuje otvaranje još tri poglavlja u pregovirama sa EU


Srbija je jako zainteresovana da do kraja 2016. godine otvori još tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, izjavila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, navodeći da će ključni izazov za to biti sprovođenje obaveza iz Poglavlja 23 koje se odnosi na vladavinu prava.

Na konferenciji "Implementacija aktivnosti predviđenih akcionim planom za Poglavlje 23", Miščević je rekla da se u ovom momentu u Savetu EU nalaze tri poglavlja, a to su poglavlje 5, koje se odnosi na javne nabavke, kao i poglavlja 25 i 26, koja se tiču nauke, istraživanja, obrazovanja i kulture.

"Jako smo zainteresovani da ta poglavlja otvorimo do kraja godine", rekla je Miščević.

Ona je dodala da se 9. novembra 2016- godine očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, navodeći da tog izveštaja sledeće godine neće biti, već da će naredni izveštaj uslediti 2018. godine.

Govoreći o ključnim izazovima u sprovođenju obaveza iz Poglavlja 23, Miščević je navela da će izveštavanje o sprovođenju akcionog plana za to poglavlje biti krajem januara, te da će Srbija dva puta godišnje o preduzetim aktivnostima na sprovođenju akcionog plana za poglavlje 23 izveštavati Evropsku komisiju.

Prema njenim rečima to izveštavanje Evropske komisije kao i unutrašnji mehanizmi za praćenje sprovođenja obaveza iz akcionog plana jeste toliko često da se neće desiti da neke od stvari ne budu primećene u slučaju kašnjenja u ispunjavanju obaveza, kao i konstatovanje napretka.

Miščević je istakla da su ključni izazovi praćenje rokova za ispunjenje obaveza.

"Nama je važno da mere koje smo preduzeli ispunjavamo u rokovima. Upozorenje civilnog društva da se negde kasni je važno i to ćemo poslušati", rekla je Miščević navodeći da je bitno da državni organi zajednički rade sa civilnim društvom na kvalitetu dokumenata koji se odnose na sprovođenje aktivnosti iz akcionog plana.

"Prava uloga civilnog društva je da nadzire i sprovođenje mera iz akcionog plana", rekla je Miščević navodeći da je na putu ka EU saradnja izvršne i zakonodavne vlasti sa civilnim društvom standard.

Kako je navela, državni organi su transparentni i otvoreni u davanju mišljenja na argumentaciju civilnog društva, te da to mora biti obostrani proces.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.11.2016.
Naslov: Redakcija