Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVEŠTAJ NVO O NAPRETKU SRBIJE U SPROVOĐENJU POGLAVLJA 23 I 24, OD APRILA DO OKTOBRA 2016. GODINE: Srbija umereno napredovala u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, budući da se u mnogim oblastima beleži stagnacija ili negativan trend


Koalicija "PrEUgovor" koju čini sedam organizacija civilnog sektora, predstavila je javnosti Izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju poglavlja 23 i 24, u pregovorima sa EU, od aprila do oktobra 2016. godine.

Izveštaj sadrži deo koji se odnosi na demokratsku, skupštinsku i civilnu kontrolu službi bezbednosti i rodnu ravnopravnost, ali i ocenu primene poglavlja u oblastima borbe protiv korupcije, sukoba interesa, poštovanja osnovnih prava građana koji se tiču Poglavlja 23, kao i pitanja migracija, azila, borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma, koji se odnose na primenu Poglavlja 24.

Predstavnici civilnog sektora uočili su umereni napredak u postupanju Srbije, kada je u pitanju primena poglavlja. Ipak, ocenjeno je da izveštaji o sprovođenju akcionog plana i primeni sadrže često samo nominalne ocene, bez ulaženja u ključne detalje, što stvarni napredak Srbije u ovim oblastima relativizuje i dovodi u pitanje.

Između ostalog, ozbiljne zamerke date su povodom slučaja rušenja objekata u Savamali, ali i u vezi sa sudskim postupkom protiv Miroslava Miškovića jer nije obuhvatio nijedno iz korpusa koruptivnih dela. Izveštaj sadrži i preporuke o postupanju države.

"Generalna ocena o kojoj govori ovaj izveštaje jeste da je u prethodnom šestomesečnom periodu došlo do umerenog napretka, odnosno pomaka u poglavljima 23 i 24. Dakle, s jedne strane, ipak je došlo, a to je krupna stvar, do otvaranja tih poglavlja, ali je sa druge strane došlo i do kašnjenja u vezi sa nizom stvari. Tako još uvek nisu ostvarene mnoge mere i aktivnosti koje su zacrtane, recimo u oblasti borbe protiv korupcije", ocenio je urednik Izveštaja Milan Aleksić.

Izvor: Vebsajt RTV, Radoslavka Žigić, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija