Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORUM SUDIJA SRBIJE: Apel medijima da u svom radu postupaju savesno, poštujući pravo javnosti da bude informisana, ali nikako u suprotnosti sa osnovnim načelima, komentarisanjem nepravnosnažnih sudskih odluka. Mediji moraju da vode i računa o zaštiti maloletnih lica, o isključenju javnosti iz porodičnih predmeta u cilju zaštite dece i privatnosti porodičnog života, kao i na pravo sudije da, kroz odluku, iskaže svoj pravni stav i mišljenje o sporu u kome postupa


Forum sudija Srbije apelovao je na medije da ne prenose suđenja iz sudnica u televizijska studija i na novinske stupce i da u svom radu postupaju savesno, poštujući pravo javnosti da bude informisana, ali nikako u suprotnosti sa osnovnim načelima, komentarisanjem nepravnosnažnih sudskih odluka.

U saopštenju Foruma se ističe da mediji moraju da vode i računa o zaštiti maloletnih lica, o isključenju javnosti iz porodičnih predmeta u cilju zaštite dece i privatnosti porodičnog života, kao i na pravo sudije da, kroz odluku, iskaže svoj pravni stav i mišljenje o sporu u kome postupa.

Forum sudija je izrazio zabrinutost zbog, kako se navodi, sve češće prakse da mediji, elektronski i štampani, ali i brojni internet portali veoma selektivno komentarišu nepravnosnažne presude, u kojima postupak po žalbi nije okončan i predmet nije rešen.

Ovakva praksa je opasna jer ostavlja otvoren prostor da ovakvo ponašanje postane manir svake stranke koja se, nezadovoljna sudskom odlukom, umesto da uloži žalbu i sačeka odluku višeg suda, obraća medijima, a oni onda svojim izveštavanjem nastavljaju suđenje, ali ne među strankama već na optuženičku klupu imenom i prezimenom postavljaju sudiju, smatra Forum sudija.

"Smatramo da je obaveza novinarstva da javnost obavesti nepristrasno o određenoj sudskoj odluci ukoliko je ona pravnosnažna i u interesu obaveštavanja javnosti. Sudska odluka, bila pravosnažna ili ne se mora preneti u celosti, u kontekstu svih izvedenih dokaza, a ne samo delimično i pretenciozno", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija