Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Dinamika promene Ustava neće pratiti rokove zacrtane Akcionim planom za Poglavlje 23. Stručna javnost smatra da do promene Ustava možemo da uradimo mnogo na polju nezavisnosti pravosuđa, te da bi pojedini pravosudni organi, kao što je Specijalni sud za organizovani kriminal, morali da budu mnogo nezavisniji


Jasno je da dinamika promene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) neće biti onakva kakva je zacrtana Akcionim planom za Poglavlje 23, i bolje da se "probiju" rokovi za izmenu najvišeg pravnog akta, nego da se donese nešto poput oktroisanog Ustava, izjavio je predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Goran Ilić.

Na konferenciji "Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23", Ilić je rekao da nije bitno samo promeniti Ustav već i u kom smeru ga menjamo, te da bi promena Ustava samo radi poštovanja rokova predstavljala "ustavni stampedo".

On smatra da do promene Ustava možemo da uradimo mnogo na polju nezavisnosti pravosuđa.

Ilić kaže da su pojedini pravosudni organi, kao što je Specijalni sud za organizovani kriminal, morali da budu mnogo nezavisniji, te da se stiče utisak da su oni sada glavni kanal za politički uticaj umesto da tome budu glavna barijera.

Ne moramo, kaže, da promenio Ustav da bismo to promenili.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević rekla da je saglasna da "ustavni stampedo" nikako ne smemo da dopustimo, te da će Akcioni plan za Poglavlje 23 u nekom momentu verovatno biti menjan, ali nije mogla da precizira kada će taj trenutak doći.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija