Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADI RS DOSTAVLJENA INICIJATIVA ZA HITNO USVAJANJE UREDBE KOJOM BI SE ZAUSTAVILA NAPLATA KOMUNALNIH RAČUNA GRAĐANIMA OD STRANE PRIVATNIH IZVRŠITELJA I PRIVATNIH AGENCIJA ZA NAPLATU


Vladi Republike Srbije dostavljena je inicijativa za hitno usvajanje Uredbe kojom bi se zaustavila naplata komunalnih računa građanima i preduzetnicima od strane privatnih izvršitelja i privatnih agencija za naplatu.

Ovu inicijativu potpisala je 21 organizacija, a potpisom na peticiji podržalo više od deset hiljada građana Niša, kaže Miroslav Krstić, predsednik Sindikata zaposlenih radnika na određeno vreme, koji je jedan od inicijatora ovakvog predloga.

Prema inicijativi, Uredbom bi trebalo "stopirati izdavanje predloga za izvršenje od strane javnih komunalnih preduzeća u Srbiji prema privatnim izvršiteljima i agencijama za naplatu, dok se ne donese novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014) i Zakon o imovinskom cenzusu".

Važeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014), koji je inače u fazi izmene je "neustavan, socijalno neodgovoran i bezobziran", odnosno suprotan članovima 1, 40 i 91 Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i Evropskoj povelji o socijalnim pravima, navodi se u inicijativi.

- Ovo što danas rade privatni izvršitelji i agencije za naplatu je protiv ugroženih građana. Njima se oduzima imovina mimo Ustava, bez sudske odluke, a za dug od kojeg je višestruko vrednija. Izvršitelji maltretiraju i vređaju građane i preduzetnike Srbije, jer bez najave upadaju u stanove ili radnje i otimaju pokretnu imovinu ili automobile, pa i kuće i stanove. Najpre uzimaju dve trećine zarade i penzije i jednu polovinu minimalca, a onda automobile, frižidere, televizore ili umetničke slike, ostavljajući ljudima samo krevete i još poneku osnovnu stvar - kaže Krstić.

Izvor: Vebsajt Danas, Z.Miladinović, 29.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija