Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU, O JAVNOM REDU I MIRU, O POLICIJI I O EVIDENCIJAMA I OBRADI PODATAKA U OBLASTI UNUTRAŠNJIH POSLOVA - USKORO U NARODNOJ SKUPŠTINI RS


Predlozi zakona o javnom okupljanju i o javnom redu i miru mogli bi se naći u skupštinskoj proceduri u decembru 2015. ili u januaru 2016. godine, kaže predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova, Nataša Milidragović.

Milidragovićeva je napomenula da je namera MUP-a, kao predlagača tih pravnih akata, da u isto vreme u skupštinsku proceduru budu upućeni i predlozi zakona o policiji i o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, o kojima je javna rasprava već završena.

Milidragovićeva je navela i da na dinamiku donošenja zakona utiču dva momenta. Prvi je kada se zakon uputi u Evropsku komisiju na mišljenje, jer ne možete da pretpostavite kada će da se vrati i koji će biti odgovor. Drugi momenat je kada predlozi zakona budu upućeni u Narodnu skupštinu Republike Srbije, jer se ne može uticati na to kada će biti stavljeni na dnevni red.

Prema njenim rečima, radi se na tome da dva zakona, koja su prošla javnu raspravu u martu, a reč je o zakonu o policiji i o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, sustignu dva nacrta zakona koja su trenutno na javnoj raspravi - o javnom okupljanju i o javnom redu i miru.

Pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a, Dejan Joksimović, rekao je da Nacrt zakona o javnom redu i miru definiše novi prekršaj - upravljanje uređajem na daljinu (letlice, automobilčići) kojim se ugrožavaju javni red i mir i izaziva uznemiranje kod građana.

Joksimović je napomenuo i da tu spadaju letilice ili uređaji koji se kreću po zemlji poput raznih vrsta igračaka čije korišćenje nije zabranjeno. Joksimović je objasio i da će korišćenje tih uređaja biti sankcionisano ako se koriste na način koji izaziva uznemirenje kod građana ili narušava javni red i mir.

Izvor: Vebsajt RTS, 30.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija