Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE ODRŽANE 1.10.2014. GODINE


Pokrajinska vlada je na sednici, kojom je predsedavao potpredsednik i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, razmotrila informacije o tome da je Autonomna pokrajina Vojvodina, prema Uredbi Vlade Republike Srbije, svrstana u razvijene regione, u kojima je bruto domaći proizvod iznad vrednosti republičkog proseka.

Pokrajinska vlada izražava zadovoljstvo što je sada i zvanično verifikovano da je Vojvodina po uspešnosti, prvi ili drugi region u Srbiji. O tome govore svi relevantni ekonomski pokazatelji, kao što su stepen stranih i domaćih investicija, rezultati u oblasti proizvodnje, uvoza i izvoza, smanjenje broja nezaposlenih, rast broja zaposlenih, prosečna zarada, broj razvijenih i nerazvijenih opština, odnos zaposlenih u proizvodnom i javnom sektoru.

U skladu sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o utvrđivanju programa obnove i pomoći opštinama i građanima pogođenim poplavama, Pokrajinska vlada je prihvatila informaciju o upućivanju 50 tona brašna iz robnih rezervi AP Vojvodine, koje je namenjeno za proizvodnju hleba za stanovnike sela Jamena u opštini Šid. Vrednost pomoći iznosi 1,9 miliona dinara.

Pokrajinska vlada dala je saglasnost na Program unapređenja stočarstva u AP Vojvodini i zadužila pokrajinske sekretarijate za poljoprivredu, za privredu i zaštitu životne sredine da razmotre mogućnosti da se obezbede interventna finansijska sredstva koja bi se usmerila za podsticaje u stočarstvu: za korišćenje obnovljenih pašnjaka, za stimulativne mere u prerađivačkoj mesnoj industriji i za podsticaje za zapošljavanje ljudi u mesnim zajednicama, koji bi na tradicionalan način vršili usluge čuvanja stada i obezbeđivanja ispaše.

Naime, u poslednjih 10 godina, u obnovu pašnjaka uloženo je oko 200 miliona dinara, od čega je više od polovine iz stranih izvora. Na taj način, revitalizovano je 1.200 hektara pašnjaka u 12 zaštićenih zona u Vojvodini. To su danas, umesto deponija i korova, najbolji pašnjaci, na kojima raste veliki broj lekovitih trava, spremni za organsku proizvodnju i dobijanje zdravog proizvoda. Neophodna mera održavanja, da pašnjaci ponovo ne zarastu u korov, jeste održivo stočarstvo.

Na sednici Pokrajinske vlade izneto je da razvoj takvog stočarstva sa novim načinima uzgoja stoke predstavlja regionalni prioritet i stoga je potrebno obezbediti podsticaje ljudima koji se bave stočarstvom u lokalnim samoupravama. Pored toga, organska proizvodnja u skladu sa tradicijom lokalnih zajednica, jedan je od prioriteta i u Evropskoj uniji.

Pokrajinska vlada je prihvatila i informaciju, kojom se Direkcija za robne rezerve Vojvodine zadužuje da na zahtev za pomoć eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske, interveniše prehrambenim artiklima neophodnim za rad šest narodnih kuhinja na prostoru Kosova i Metohije. Za neometan rad narodnih kuhinja biće upućeno se 20 tona brašna i 4.005 litara ulja, u vrednosti od 1,1 milion dinara.

Na zahtev Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" iz Novog Sada, radi prevazilaženja problema u redovnoj delatnosti, na današnjoj sednici odobrena je bepovratna pomoć u drvenim pločama i lajsnama, koje je obezbedila "Maranta" iz Sombora u vrednosti od 50.000 evra, po osnovu realizacije obaveze o plasmanu dela proizvoda po ugovoru o sudfinansiranju pogona za primenu novih tehnologija u AP Vojvodini.

Preko pokrajinske Direkcije za robne rezerve, pomoć u prehrambenim i sanitarnim artiklima, obezbeđena je i Mesnoj zajednici Boljetin, opštini Beočin, opštini Nova Crnja i Domu za decu i omladinu "Vera Radivojević" Beloj Crkvi.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 1.10.2014.