Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: TREćINA TUžILAšTAVA I DALJE NEMA šEFOVE. NAREDNA SEDNICA DVT-A ZAKAZANA JE ZA 8. SEPTEMBAR 2016. GODINE, A NA DNEVNOM REDU NEćE SE NAćI PREDLOG KANDIDATA ZA 33 TUžILAšTVA KOJIMA RUKOVODE VRšIOCI FUNKCIJE


Iako je od raspisivanja oglasa za izbor šefova tužilaštava prošlo godinu dana, čak trećinom tužilaštava u našoj zemlji rukovode – vršioci funkcija. Uprkos činjenici da članovi novog saziva Državnog veća tužilaca (prethodnom koji je raspisao oglas mandat je istekao u aprilu 2016. godine) insistiraju da se prvi ljudi tužilaštava izaberu što pre, kada će se to dogoditi, niko od nadležnih ne može da kaže.

Naredna sednica DVT-a zakazana je za 8. septembar 2016. godine, a na dnevnom redu ovaj put neće se naći predlog kandidata za 33 tužilaštva kojima rukovode vršioci funkcije, a koje je na ta mesta početkom godine, postavila Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac.

Izborni članovi najvišeg tužilačkog tela, njih pet, zalagaće se da Vladi Republike Srbije budu poslata imena samo kandidata koji su, u postupku koji je sproveo prethodni saziv, dobili najviše bodova i onih kod kojih je razlika u osvojenim bodovima manja od jedan.

Podsetimo, kontroverze u vezi sa aktuelnim oglasom koji je raspisan pre godinu dana, započele su kada je prethodni saziv DVT-a, posle sprovedenog postupka selekcije kandidata, Vladi RS dostavio spiskove sa imenima svih koji su se na njega prijavili. Na ovaj način, bivši saziv ovog tela je svoja ustavna ovlašćenja u vezi sa izborom kandidata preneo na Vladu koja je zatim, po svom nahođenju, izabrala kandidate sa liste i predloge uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

Još je jedan postupak prethodnog saziva DVT-a ostao nejasan. Iako je oglas bio raspisan za sva tužilaštva u Srbiji (ukupno 85), liste sa imenima kandidata za 33 tužilaštva nisu bile poslate Vladi iako je postupak selekcije bio sproveden na identičan način kao i za tužilaštva za koja je to urađeno. Ovakav postupak nikada nije obrazložen, iako su za vršioce funkcija u nekim tužilaštvima imenovane osobe koje nisu ni konkurisale za to mesto.

Stručna javnost smatra da vršioci funkcije, s obzirom na to da privremeno obavljaju posao javnog tužioca, ne znaju kada će njihov "mandat" biti okončan, ali i da se većina njih nije prijavila na oglas, jer nisu dovoljno motivisani.

U Udruženju tužilaca Srbije nisu želeli da komentarišu aktuelni oglas, ali su rekli da će po okončanju izbora uraditi analizu sprovedenog postupka koju će dostaviti delegaciji Evropske unije u Srbiji. U strukovnom udruženju tužilaca, smatraju da DVT treba što pre da uputi imena kandidata Vladi i tako okonča "v. f. stanje" u trećini srpskih tužilaštava.

Prema Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakonima, izbor tužilaca predviđa da selekciju kandidata uradi DVT i da, nakon toga, Vladi dostavi imena jednog ili više njih. Vlada potom donosi odluku kojom Narodnoj skupštini Republike Srbije predlaže izbor javnog tužioca.

Ovo rešenje, međutim, nije u saglasnosti sa evropskim standardima, pa bi se moglo očekivati da se ovakav način izbora javnih tužilaca promeni zbog prevelikog uticaja izvršne vlasti tokom pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Izvor: Vebsajt Politika, M. Derikonjić, 31.08.2016.
Naslov: Redakcija