Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŽIVOTINJA ZA 2015. GODINU: VAKCINACIJU STOKE OD "PLAVOG JEZIKA" FINSIRAćE STOčARI U IZNOSU OD 60 ODSTO CENE VAKCINE, DOK ćE OSTATAK PADATI NA TERET MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAšTITE żIVOTNE SREDINE


Iako je bilo najavljeno, vakcinacija stoke protiv bolesti "plavog jezika" neće biti besplatna. Pelcovanje će se zbog "restriktivnog budžeta, raditi samo u slučaju da vlasnici to nameravaju i da su spremni da finansiraju 60 odsto cene vakcine, dok će ostatak padati na teret Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Da bi bilo neke koristi od vakcine, mora da bude vakcinisano najmanje 80 odsto grla.

Srbija je 2015. godine, interventnim uvozom, nabavila 1,960 miliona doza vakcina protiv "plavog jezika", i to tipa virusa "četiri", koji je bio aktuelan 2014. godine. Kako u 2015. godini u Srbiji, a i u regionu, nema zabeleženih žarišta zaraženih insekata, stručnjaci su doveli u pitanje opravdanost ove nabavke. Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da je sve urađeno na osnovu analiza i preporuka EU.

Prema rečima predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vakcinacija će koštati oko 700 miliona dinara i biće delimična, jer nije obavezna. Kako je pojasnio vakcina protiv bolesti "plavog jezika" je naručena bez utvrđenog virusa, direktnom pogodbom i skuplja je od iste vakcine koju su Bugari naručili za 35 odsto.

Nadležni u Srbiji verovali su da bi početkom leta moglo da dođe do inficiranja životinja koje nisu stekle imunitet. Vremenske prilike nisu išle na ruku insektima koji prenose "plavi jezik", pa u Srbiji, ali i u čitavom regionu nisu se pojavila žarišta. Ipak, padavine i visoka temperatura mogle bi da stvore dobre uslove za razvoj ovih insekata, pa može doći i do pojave bolesti. To je bio i jedan od razloga sprovođenja preventivnih mera.

Kada je donet Pravilnik o utvrđivanju programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2015. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 32/2015) uvela se mogućnost vakcinacije ovaca i goveda protiv "plavog jezika", a što je dovelo i do smanjenja sredstava koja su do tada korišćena za dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, pa stočari sada moraju i tu da učestvuju u plaćanju. U zavisnosti od toga koja je veterinarska stanica nadležna za njih, cena varira od 250 do 300 dinara. Veterinari, koji obavljaju poslove po programu mera, smatraju da će to dovesti do evidentnog smanjenja pregledanih životinja i poništiti višedecenijski rad na poslovima iskorenjivanja ove bolesti.

Izvor: Vebsajt Novosti, 01.09.2015.