Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 1. SEPTEMBRA 2015.GODINE, ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA PRIVREDU, REGIONALNI RAZVOJ, TRGOVINU, TURIZAM I ENERGETIKU - PREZENTOVANO STANJE U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA SRBIJE IZ OBLASTI ENERGETIKE


Na 29. sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održanoj 1. septembra 2015. godine, diskutovalo se o stanju u evropskim integracijama Srbije iz oblasti energetike.

Sednici je prisustvovao direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač koji je članovima Odbora predstavio Izveštaj Energetske zajednice o napretku Republike Srbije u oblasti energetike za period 2014 – 2015. godine.

Kopač je istakao da je Srbija prva ugovorna strana u Energetskoj zajednici koja je prenela Treći energetski paket u svoje nacionalno zakonodavstvo i jedina koja je to učinila u roku. Takođe, svi kupci električne energije imaju pravo da slobodno biraju svog snabdevača od 1. januara 2015. godine, uključujući domaćinstva i male kupce.

Srbija je, u saradnji sa Sekretarijatom, osnovala kompaniju za transport gasa izdvojenu iz JP "Srbijagas" i tako zatvorila problem kršenja Ugovora o EnZ koji je konstatovan 2014. godine na Ministarskom sastanku EnZ, naveo je Kopač.

On je, predstavljajući Izveštaj, ukazao i na otvorene probleme koje treba rešiti kao što su izgradnja novih interkonekcija, nastavak procesa gasifikacije i osnivanje likvidnog tržišta gasa i integracija sa susednim tržištima.

Prioriteti Srbije za naredni period su donošenje svih podzakonskih akata na osnovu Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011, 80/2011 - ispr., 93/2012, 124/2012 i 145/2014 - dr. zakon), nastavak restrukturiranja "Srbijagasa" i sertifikacija AERS-a o pravilno izvršenom odvajanju od majke kompanije i povezivanje u Evropski gasni sistem i tržište gasa.

Janez Kopač je, na sednici Odbora, predstavio i zaključke Izveštaja o implementaciji u oblasti tržišta nafte, nacionalnog regulatora AERS-a, obnovljivih izvora energije, životne sredine i energetske efikasnosti.

Članovi Odbora interesovali su se za dinamiku donošenja pravilnika u oblasti obnovljivih izvora energije i iskorišćenost kapaciteta energije vetra, u smislu privlačenja investicija i postizanja energetske bezbednosti. Postavljeno je i pitanje u vezi sa snabdevanjem gasom posle 2019. godine i izgradnji interkonekcija sa Hrvatskom i Rumunijom.

Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, koja je učestvovala u radu sednice Odbora, objasnila je detalje u vezi sa izgradnjom interkonekcija sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom.

Sednici je prisustvovao i predsednik Saveta Agencije za energetiku Ljubo Maćić.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 01.09.2015.