Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRVA 94 JAVNA BELEŽNIKA POČELI SA RADOM


Prva 94 javna beležnika kojima će se građani ubuduće obraćati zbog overe ugovora, sastavljanja isprava, kao i vanparničnih sporova, kao što su ostavinski postupci, počeli su sa radom.

Javnim beležnicima će se ubuduće obraćati svi kojima je potrebna overa ugovora o raspolaganju stana, prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovor o hipoteci, ugovor o doživotnom izdržavanju, ugovor o raspodeli imovine za života, bračni ugovor i sporazum supružnika o deobi njihove zajedničke imovine.

Za notarsku uslugu građani će ići u notarijalnu kancelariju koja će biti obeležena posebnom tablom na zgradi u kojoj se kancelarija nalazi, a njihov rad kontrolisaće Javnobeležnička komora.

Prvi notari počinju sa radom na području 32 osnovna suda, a u onim sudovima gde nema javnih beležnika građani će moći da se obrate organima lokalne samouprave.

Planom Ministarstva pravde u Srbiji bi trebalo da bude imenovano 350 javnih beležnika.

Kancelarije javnih beležnika otvorene su u 31 gradu u Srbiji, a njihove adrese objavljene su na sajtu Ministarstva pravde.

Najviše javnih beležnika - 39 ima u Beogradu, u Novom Sadu ih je devet, u Nišu i Pančevu po četiri, u Kragujevcu i Somboru po tri, a po dve notarske kancelarije otvorene su u Valjevu, Zrenjaninu, Jagodini, Obrenovcu, Subotici i Šapcu.

Po jednog javnog beležnika za sada ima Bačka Palanka, Bečej, Zaječar, Ivanjica, Kraljevo, Lazarevac, Leskovac, Loznica, Mladenovac, Novi Pazar, Pirot i Požarevac.

Notar je počeo da radi i u Prijepolju, Senti, Kanjiži, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Ubu i Čačku.

Sa područja opštine Kikinda nije bilo kandidata koji su položili javno-beležnički ispit, pa samim tim nije bio raspisan ni konkurs za imenovanje javnih beležnika. Do novog konkursa i imenovanja, poslove javnog beležnika preuzima sudija Osnovnog suda u Kikindi.

Do novog konkursa i imenovanja javnog beležnika, taj posao u Kikindi obavljaće sudija Osnovnog suda, Dejana Ćopkov Vencel. Na osnovu Zakona o javnom beležništvu, sve zainteresovane stranke podnose molbu i prateću dokumentaciju, a sudija će zakazati dan sastavljanja i overe ugovora.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da od danas stupaju na snagu Zakon o izmenama Zakona o sudskim taksama, o proimetu nepokretnosti, kao i Zakon o overama potpisa, prevoda i rukopisa, koji u integralnom tekstu obajvljenom u Službenom glasniku još uvek nisu dostavljeni Sudu.

Dodatni poslovi svakako opterećuju rad sudova, ali će se posao uhodati – objašnjavaju u kikindskom Osnovnom sudu. Ipak, i od građana se očekuje strpljenje.

Prema informacijama iz Osnovnog suda u Kikindi, ugovori sa područja opštine Nova Crnja, koja je izgubila status sudske jedinice, overavaće se u kikindskom Sudu. Takođe, od sledeće nedelje građani sa područja opština Novi Kneževac i Čoka ugovore će overavati u Sudskoj jedinici u Novom Kneževcu.

Izvor: