Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNIJA POSLODAVACA: SMANJITI PORESKA OPTEREćENJA NA RAD NA ISPOD 40%


Godinu dana od početka primene novog Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014), poslodavci ocenjuju da je taj zakon doneo bolji privredni ambijent i efikasniji rad, pri čemu nije došlo do masovnih otpuštanja radne snage, kako su to najavljivali sindikati, dok sindikati ostaju u uverenju da je taj propis smanjio prava zaposlenih i uneo veću nesigurnost.

Direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), Slavenko Grgurević, kaže da poslodavci za sada vide pozitivne efekte, zato što je novi zakon doprineo unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji. "To se pre svega odnosi na uvođenje institucije fleksibilnog tržišta radne snage, što je motivisalo ne samo poslodavce, već i zaposlene na bolji i efikasniji rad."

Pored primene Zakona o radu, Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014), nedavno doneta Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 35/2015), kao i prvi koraci u pravcu restrukturiranja javnog sektora, ohrabrili su poslodavce.

Ono što poslodavci očekuju u narednom periodu je fiskalna reforma, pre svega kroz smanjenje poreskih opterećenja na rad. Grgurević je mišljenja da bi poreska opterećenja na rad sa sadašnjih 60 odsto trebalo da budu smanjena na ispod 40 odsto, što će dovesti do prelaska mnogih poslodavaca iz "sivih" u legalne tokove, a i radnici će biti zadovoljniji, jer će poslodavci moći više da ih plate.

Grgurević smatra da primena Zakona o radu nije dovela do masovnih otpuštanja, čega su se sindikati u vreme donošenja zakona pribojavali, ukazujući da se i na tom polju stvari odvijaju znatno brže i pažljivije.

"Unija poslodavaca je spremna da se uključi i ima konkretne projekte. Razgovarali smo sa predstavnicima vlade da otpremnina bude inicijalni korak u pravcu novog zapošljavanja. Ne možete od jedne otpremnine napraviti posao, ali ako se 10 ljudi uključi to je već dovoljno za prvo ulaganje u posao", naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji postoje mogućnosti za ulaganja u organsku poljoprivredu, IT sektor, energetiku. 

Poptredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović, međutim, tvrdi da analiza tog sindikata pokazuje da pozitivnih efekata novog Zakona o radu nema.

Nema investicija, prava zaposlenih su smanjena, zarade takođe, nije se poboljšalo zapošljavanje, izgubljen je i onako nizak nivo socijanog dijaloga, izgubljeno je mnogo kolektivnih ugovora, rekao je on.

Mihajlović je podsetio da su novim zakonom svi ranije potpisani kolektivni ugovori stavljeni van snage, pa su sindikati ubrzano morali da uđu u pregovore sa poslodavačkim organizacijama za potpisivanje novih kolektivnih ugovora.

"Ti pregovori idu otežano. Vrlo teško ćemo doći do potpisivanja novih granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru", naveo je on.

Izvršni sekretar sindikata UGS Nezavisnost, Zlata Zec, takođe ne vidi bilo kakve pozitivne efekte novog Zakona o radu. U negativne efekte zakona ubraja, kako navodi, gotovo potpuno ukidanje kolektivnog pregovaranja.

Skupština RS usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu 18. jula 2014. godine, a zakon je stupio na snagu 29. jula 2014.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.07.2015.