Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA PRISTUPILA PROGRAMU €�HORIZONT 2020€�


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić saopštio je da se naša zemlja danas priključila novom okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”.

Verbić je u Generalnom direktoratu za istraživanje i inovacije u Briselu, nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju Srbije ovom programu, istakao da je taj program izuzetno značajan za srpsku nauku i naučnike, ali i za preduzeća i druge organizacije koje u njemu mogu da učestvuju.

Ministar je izrazio nadu da će naša zemlja postati važan partner u ovom programu, kao i da će imati veliku korist od samih projekata, ali i sredstava koja kroz njih privuče.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će u narednom periodu pružati podršku svim organizacijama koje žele da učestvuju u programu “Horizont 2020”, kako bi ih osnažilo i ojačalo njihovu poziciju prilikom konkurisanja za sredstva.

Verbić je istakao da je program “Horizont 2020” do sada najveći okvirni program za istraživanje i inovacije Evropske unije, i izrazio očekivanje da će on doprineti pronalaženju rešenja za ekonomsku krizu u našoj zemlji, kao i investiranju u buduće poslove i razvoj.

Ministar je izneo očekivanje da će taj program doprineti i opštoj bezbednosti i unapređenju životne sredine, kao i mnogim drugim oblastima.

U programu “Horizont 2020” mogu da učestvuju istraživačke grupe na univerzitetima, istraživački instituti, pojedinačni istraživači, mala i srednja preduzeća, velike kompanije, kao i ostale vladine, nevladine i privatne organizacije i institucije.

Pojedinci, institucije i preduzeća iz Srbije učestvuju u programu ravnopravno sa onima iz država članica Evropske unije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije nadležno je za program “Horizont 2020” i pruža podršku za sve programske blokove i teme programa kroz mrežu nacionalnih kontakt osoba.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Briselu programu su pristupile i Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.7.2014.